10 tips van gezondheidscoach om ongezonde gewoontes te doorbreken

Anneleen De Lille is experte op het gebied van gewoonteverandering en deelt met ons 10 tips om gezonder te leven en komaf te maken met die ongezonde patronen!

Anneleen De Lille is Master in Counseling (Universiteit Nottingham) en erkend oplossingsgerichte coach. Ze is gespecialiseerd in gewoonteverandering en maakt deel uit van het gezondheidsbedrijf Better Minds at Work, dat inzet op het mentaal welzijn van medewerkers binnen organisaties. Hieronder deelt Anneleen 10 essentiële tips om van je voornemen een gewoonte te maken. 

1. You snooze, you lose

Als je een idee hebt dat goed is voor je gezondheid, stel dat dan niet uit. Neem binnen de vijf seconden de eerste stap. Als je bijvoorbeeld denkt: een korte wandeling zou me meer deugd doen dan een koffie, begin dan achterwaarts te tellen vanaf vijf (5, 4, 3, 2, 1). Zorg dat je rechtstaat voor je bij 1 bent. Als je dat ene kleine stapje gezet hebt, geniet je al meteen van een succeservaring. Zo geef je de uitsteller in jezelf geen kans om excuses te bedenken.

2. Geloof niet alles wat je denkt!

Sommige mensen proberen het stemmetje in hun hoofd te negeren: “Ik probeer gewoon niet meer aan die chocolade met nootjes te denken.” Maar we weten allemaal wat er gebeurt als we krampachtig proberen om ergens niet aan te denken. We denken er nog meer aan! Het is belangrijk om je gedachten af en toe in vraag te stellen en te evalueren of ze je dichter helpen bij het doel dat je wilt bereiken op lange termijn.

3. Gun jezelf extra bedenktijd

Verleiden je gedachten je om iets ongezonds te doen? Rek dan de tijd tussen de ondermijnende gedachte ‘ik heb honger’ en het moment waarop je ook echt iets in je mond stopt. Zo kun je langer nadenken en bewust beslissen of je keuze past bij je doelstellingen op lange termijn. Als je nood hebt aan een pauze, dan is het vaak beter een frisse neus te halen dan naar de snoepautomaat te stappen.

4. Buddy control!

Zoek een vriend of vriendin die jouw vorderingen met plezier wil volgen. Kies iemand met een positieve ingesteldheid en bij wie je je op je gemak voelt, die in jou gelooft en die begrijpt hoeveel deze verandering voor jou betekent. Als niemand in je nabije omgeving hiervoor in aanmerking komt, kun je overwegen om een professionele coach in te schakelen.

5. Samen sterk, of dat denk je toch?

Als je met verschillende vrienden of gezinsleden dezelfde doelstelling voor ogen hebt, kan het leuk zijn om elkaar te coachen. Zo kun je bijvoorbeeld een groep via Facebook of WhatsApp aanmaken waarin je elkaar motiveert en inspireert om elke dag gezonde keuzes te maken, bijvoorbeeld door elkaar receptjes door te sturen.

6. Ga voor voordelen die je echt belangrijk vindt

Zoek naar beweegredenen die je écht belangrijk vindt. Je zou kunnen zeggen: “Mijn risico op hart- en vaatziekten zal lager zijn.” De ervaring leert echter dat dit te ver in de toekomst ligt. Dit argument is niet krachtig genoeg om je van de cake, chips en cola weg te houden. Als je op zoek bent naar een spannender seksleven, zal het zinnetje “Ik heb mijn zelfvertrouwen tussen de lakens teruggewonnen, ook mét het licht aan” veel beter werken dan “Ik heb een lager cholesterolgehalte”.

7. Ik heb honger, wat nu?

Als je maag knort, moet je eten. Maar uiteraard kun je een gezonde of een ongezonde keuze maken. Met andere woorden, als je fysieke honger hebt, kun je er het best voor kiezen om iets te eten dat binnen je eetplan past en daarvoor heb je wilskracht nodig. Wilskracht is als een spier en net zoals je in de sportschool je spieren kunt trainen, kun je door te oefenen ook je wilskracht trainen.

8. Beperk de plaatsen waar je eet

Of we een hele dag door zitten te kauwen of niet: dat hangt vooral af van onze gewoontes. Mijn advies om je spijsvertering af en toe een rustpauze te gunnen, is om slechts enkele plaatsen aan eten te koppelen en de andere plaatsen met andere activiteiten te associëren. Zo kun je ervoor kiezen om enkel te eten als je aan tafel zit.

9. Stop op tijd met eten

Stop als je nog kunt ‘opspringen’ om te gaan wandelen. Je hoeft niet echt te gaan wandelen, maar stel dat je het zou doen, zou dat dan meteen na de maaltijd lukken? Als het antwoord ‘ja’ is, ben je op tijd gestopt. Heb je eerst een kwartiertje nodig om bij te komen, dan heb je een energiedip. Je energie wordt opgeslorpt door je spijsvertering omdat je te veel gegeten hebt.

10. Weet wat je meet

Veel verschillende factoren beïnvloeden ons gewicht, waardoor het voortdurend een beetje fluctueert: onze hormonen, hoeveel vocht we vasthouden, of we al dan niet al naar toilet geweest zijn … Daarom ben ik voorstander van een wekelijks weegmoment onder dezelfde omstandigheden, bijvoorbeeld: elke maandag, voor het ontbijt, in je ondergoed. Schep daarnaast ook realistische verwachtingen in verband met je weeggedrag en zie het over een langere termijn.

Meer tips om je goede voornemens dit jaar wél vol te houden en waar te maken? In het januarinummer van runningBE magazine deelt ook lifecoach Steve Boedt praktische tips die je weer een stapje dichterbij brengen. RunningBE magazine is verkrijgbaar in de winkel, of bestel het eenvoudig hier online. 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.