De tips komen van de gerenommeerde Duitse gerontoloog Andrea Maier, die vanuit Singapore het Centre for Healthy Longevity leidt en onderzoek doet naar oplossingen voor de vegrijzing. In Het Nieuwsblad legt Maier uit hoe je het verouderingsproces kan afremmen.
1. Hou je BMI in de gaten
“Idealiter behoud je heel je leven lang een BMI van 20 à 23. Het is te gemakkelijk om te zeggen, ik word ouder dus ook de kilo’s komen erbij. Voorkom dat je een BMI van 25 krijgt, want dat is eigenlijk al heel erg hoog.”
2. Eet minder
“Alles wat door de mond gaat, gaat ergens heen in je lichaam. Het klinkt ridicuul, maar eten blijft altijd wel ergens plakken.” Maier raadt een mediterraans dieet aan. “Heet bevat de energie die ons lichaam nodig heeft en met dank aan de aanwezige antioxidanten zorgt het ervoor dat je door de jaren heen minder last hebt van ontstekingen.”
3. Gebruik geen grote borden
Een tip die kan helpen om minder te eten is om goed na te denken over je servieskeuze. “Zelf heb ik alleen maar kleine borden in huis. Als je dan opschept en je ziet die heuvel eten, dan denk je: dat is een grote portie. Als je hetzelfde doet op een groot bord, dan zegt je brein: dat is veel te weinig, je gaat nog honger hebben. Eigenlijk komt het erop neer je brein voor de gek te houden.”
4. Poets je tanden op één been
Ook beweging speelt een belangrijke rol als je ‘jong’ wil blijven. De loopschoenen aanbinden is uiteraard een logische en slimme keuze als je meer wil bewegen, maar het zit ‘m ook in kleine dagdagelijkse dingen. “Poets je tanden op één been. Hierdoor wordt een dagelijkse gewoonte verbonden aan lichamelijke activiteit en train je je balans zodat je minder valt en de kans op breuken afneemt.”
5. Squat aan de koelkast
“Als ik naar de koelkast stap, dan weet ik dat ik even ga sporten. Het doen van twee squats, omdat je bijvoorbeeld iets nodig hebt dat onderaan ligt, is een vorm van lichamelijke activiteit. Het verstevigt je spieren.”
6. Ga niet te snel zitten
“Vraag je af: moet ik wel gaan zitten? Je wordt bewuster van je acties. Doe je dat consequent, dan zal je merken dat na twee à drie maanden de huid rond je bovenbenen weer wat strakker zit doordat de spiermassa groeit en de vetmassa kleiner wordt.”
7. Lig niet passief in de zetel
En wat als je toch languit in de zetel beland bent? “Til enkele minuten je benen omhoog – op een denkbeeldig voetsteuntje – en je doet alweer aan sport, wat een positief effect heeft op het verouderingsproces.”
8. Huppel vrolijk rond
“Misschien dat je jezelf niet meteen door de winkelstraat ziet huppelen, maar zodra je (klein)kinderen aan het huppelen gaan, doe je gewoon vrolijk mee. Huppelen lijkt een kinderspelletje, maar het is wel degelijk belangrijk om onze lichaamsbalans te verbeteren. Ook je bloeddruk en hartslag gaan omhoog, je bent veel actiever.”
9. Leg dagelijkse voorwerpen op een moeilijk bereikbare plaats
“Maak het voor jezelf wat ingewikkelder en leg dagelijkse voorwerpen – vaatwasblokjes bijvoorbeeld – op een moeilijk bereikbare plaats. Dit stimuleert opnieuw de lichamelijke activiteit. Of leg wat je vaak nodig hebt helemaal onder- of bovenaan in de kast.”
10. Hou je brein jong en daag het uit
“Lees je graag een boek? Ga dan niet gewoon in de zetel zitten. Loop tijdens het lezen rond. Dat heet double tasking. Als je beide activiteiten los van elkaar doet, gaat het meestal goed. Doe je de twee samen, dan is dat plots veel moeilijker: je hersenen moeten én de informatie uit het boek verwerken én tegelijk je benen coördineren. Daag je brein continu uit door taken te combineren.”