’10 Miles even leuk als NY Marathon’

Marc Van Der Linden scoorde als Anderlecht-spits in Barcelona voor 120.000 man, maar een marathon uitlopen vindt hij toch nog een grotere belevenis. Hij bereidt zich met de DVV Antwerp 10 Miles voor op zijn vierde marathon.

Van Der Linden speelde als aanvaller bij onder andere Antwerp, Anderlecht, AA Gent, Beerschot en de Rode Duivels. Ondertussen is hij vijftig geworden en heeft hij al drie marathons op zijn palmares.

Van Der Linden begon in 2009 samen met zijn vrouw met een Start to Run-programma. Nadat ze de DVV Antwerp 10 Miles met succes haden uitgelopen, vielen ze in een zwart gat. De marathonplannen kwamen er begin 2011 na een toevallige ontmoeting met politica Annick De Ridder.

“Zij vertelde dat ze net de marathon van New York gelopen had. En wij, met veel praat, zegden meteen: ‘Dat moeten wij ook kunnen’. Met vijf kameraden sloten we aan bij de Managers Marathon Club van Wilfried Silon en in hetzelfde jaar al trokken we naar New York”, zegt Van Der Linden in Gazet van Antwerpen. ” Al snel ontstond het plan om ook de vier andere Majors (Boston, Chicago, Londen en Berlijn) af te werken. Per jaar mikken we op één marathon. Dit jaar is dat Chicago, in oktober.”

Die eerste marathon vond de gewezen aanvaller overrompelend. “Met Anderlecht heb ik gescoord op Barcelona voor 120.000 toeschouwers. Met de Rode Duivels speelde ik 19 interlands en stond ik op een WK, maar qua emoties plaats ik die marathonervaring nog net iets hoger. Ik krijg nog kippenvel als ik terugdenk aan mijn aankomst in Central Park. Zoiets emotioneel had ik als sportman nog nooit meegemaakt. Maar ik heb ook enorm genoten van mijn eerste 10 Miles. Zonder overdrijven: qua sfeer, publiek en beleving zijn de 10 Miles en New York voor mij evenwaardig. Ja, ik kijk al uit naar 27 april. Ik loop de 10 Miles trouwens ten voordele van MSPetra2014.”

De meeste ex-voetballers verkiezen het minder belastende fietsen. “Maar er zijn wel degelijk voetballers die lopen hoor: Filip De Wilde, Nicky Schippers, Lorenzo Staelens. Had iemand me tien jaar geleden gezegd dat ik marathons zou lopen, ik zou hem gek verklaard hebben. Ik denk dat veel van mijn vroegere collega’s verbaasd zullen reageren als ze vernemen dat ik al drie stuks uitgelopen heb. Eigenlijk ben ik daar best wel fier op.”

Blijft Van Der Linden marathons lopen als hij alle vijf Majors op zijn naam heeft staan? “Dan zoek ik nieuwe bestemmingen. Rome, Amsterdam of Antwerpen. We kiezen altijd voor interessante bestemmingen, zodat we er een citytrip kunnen aan koppelen. In Berlijn ben ik onder de vier uur gedoken, dus tijd speelt geen enkele rol meer. Neen, ik ben heus nog niet van plan om deze passie op te geven.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?