10 leuke boekentips voor lopers

Nestel jij je ook graag in de zetel met een goed boek? Hier zijn 10 leestips voor lopers!

1. Waarover ik praat als ik over hardlopen praat (Haruki Murakami)
In 1982 verkocht de Japanse schrijver Haruki Murakami zijn jazzclub om zich volledig aan het schrijven te wijden. Hij begon toen ook met hardlopen om zijn conditie op peil te houden. Al een jaar later liep hij van Athene naar Marathon. In dit boek onderzoekt hij de invloed die de sport heeft gehad op zijn leven én op zijn werk. Hij gunt je als lezer een blik op de meest persoonlijke en uiteenlopende zaken: van het moment waarop hij besloot schrijver te worden, tot zijn grootste triomfen en teleurstellingen.

2. Born to run (Christopher McDougall)
In dit boek probeert Christopher McDougall het geheim te ontrafelen van de de Tarahumara, een mysterieuze Mexicaanse indianenstam. De leden van deze stam hebben de reputatie de beste renners ter wereld te zijn. In 1993 behaalde een 57-jarig lid van de Tarahumara de eerste plaats in een 100 miles wedstrijd… op sandalen dan nog wel! McDougall beschrijft zijn zoektocht – in Mexico en ook in laboratoria van Harvard en Nike – met veel humor en drive.

3. Pelgrim op sneakers (Johan Swinnen)
Eind augustus 2019 begon de Belgische kankeronderzoeker Johan Swinnen stiekem te lopen, vanop de Grote Markt in Leuven. Aan een tempo van 2 marathons per dag liep hij in 25 dagen naar Rome. Zijn tocht symboliseerde de moeilijke weg die mensen met kanker tijdens en vooral na de behandeling moeten afleggen. Dit boek is het verslag van zijn moedige tocht én van het grote gevoel van verbondenheid dat die met zich meebracht. Het bevat veel foto’s, getuigenissen en concrete projecten rond nazorg voor kankerpatiënten. Bijzonder aangrijpend. Eerder liep Johan Swinnen van Leuven naar Compostela met 850 brieven in zijn rugzak, uit dankbaarheid dat zijn zoon Pieter een hersentumor overleefde en als eerbetoon aan alle kankerpatiënten. Dat ontroerende verhaal werd beschreven in het boek ‘Post voor Compostela’, ook aan aanrader.

4. Het hoofd weegt zwaarder dan de benen (Olivier Verhaege)
In de zomer van 2014 besluit Olivier Verhaege deel te nemen aan de Spartathlon van 2016, een legendarische non-stoploopwedstrijd van 246 kilometer van Athene naar Sparta. Na een maand voorbereiding begint het hem te dagen: het zal vooral een training van het hoofd worden, eerder dan van de benen. Want hoe bereik je een bijna onbereikbaar doel als je geen geboren atleet bent en werk en liefde niet op wilt geven? Door je hoofd sterker te maken dan je benen, volgens Olivier. Daarom begint hij een dagboek bij te houden, van zijn fysieke voorbereiding maar vooral van de mentale weg. Een inspirerend en meeslepend boek voor alle lopers. Het gaat niet enkel over hardlopen, maar vooral over het realiseren van een plan en het integreren van een passie in je leven. Daar kunnen we allemaal wel iets van opsteken!

5. De wegen van de loper (Adharanand Finn)
Dit boek neemt je mee naar Japan, het land dat is geobsedeerd door hardlopen. Duizenden professionele atleten wedijveren op ongekend fanatieke wijze met elkaar in bedrijfsteams tijdens estafettemarathons (ekidens). Langeafstandsmonniken lopen duizend marathons in duizend dagen om spirituele verlichting na te streven. Zes maanden lang gaf de schrijver zich over aan deze onvergelijkbare en fascinerende loopcultuur om erachter te komen wat het hem zou leren over de sport en over Japan.

6. Blessurevrij lopen (John Rooms)
Door de grote impact van hardlopen krijgt je lichaam het zwaar te verduren, vaak met overbelasting en blessures tot gevolg. Veel van die ongemakken komen voort uit een slechte loopstijl. Sportreflexoloog John Rooms biedt een plan van aanpak, geschikt voor lopers van elk niveau, om je eigen loopstijl te observeren en je natuurlijke, optimale loopbeweging te herontdekken. Een must-read voor elke hardloper.

7. Go Run (Josefien De Bock)
‘Go Run’ is een onmisbaar boek voor de actieve hardloper en begeleidt je naar je beste niveau en meer loopplezier. Je leert op zoek te gaan naar de juiste motivatie, een goede loopuitrusting en het geschikte trainingsniveau. Je komt te weten hoe je je lichaam goed moet verzorgen om pijn en blessures te vermijden, zodat je je leven lang gezond en gelukkig kunt lopen. Dit boek helpt je om ten volle te genieten van al je looptoertjes, dankzij tal van tips en tricks over voeding, planning, mentale training, motivatie en nog veel meer. Just go run & have fun! 

8. Eet & ren (Scott Jurek)
Scott Jurek is een Amerikaanse ultraloper. Hij loopt er 5 tot 10 per jaar en dat is zeer uitzonderlijk. Er is nog meer uitzonderlijk: Jurek is veganist, hij eet enkel plantaardig. In ‘Eet & ren’ vertelt hij over zijn leven als atleet en veganist. Hij gaat terug naar zijn jeugd in Midwest-Amerika. We komen te weten hoe hij zijn tijd in zijn jeugdjaren daar vooral besteedde aan jagen, vissen en koken voor zijn familie. Zijn beginjaren als loper vond hij vreselijk … Toch ging hij door en timmerde hij aan de weg richting wereldrecords. Ondertussen begon hij veganistisch te eten. In ‘Eet & ren’ gaat het over Jureks ijzeren wil en doorzettingsvermogen, wat je als lezer uitdaagt en motiveert om zelf ook je grenzen te verleggen. Een compleet boek met een vernieuwende kijk op eten, dat je passie voor lopen aanwakkert.

9. Hiit for fit (Annelies De Groef)
Fit is the new skinny! Maar hoe combineer je sporten met een drukke job, een gezin, gezond koken en wat tijd voor jezelf en je naasten? Een dag telt immers maar 24 uur… Dé oplossing: efficiënter trainen! Het gekende HIIT-principe (High Intensity Interval Training) vraagt 3 x 20 minuutjes per week, gewoon bij jou thuis. Met slechts een waterflesje en een sportieve geest leert kinesitherapeute Annelies De Groef je via haar boek hoe je snel en efficiënt kan sporten. Geschikt voor elk niveau!

10. Food2run (Renata Rehor)
Meer energie hebben en beter lopen? Dan is het, naast voldoende trainen en rusten, belangrijk dat je de juiste voeding eet op het juiste tijdstip. Wat geeft je energie? Wanneer eet je het best? Hoe recupereer je het efficiëntst? Auteur Renata Rehor, zelf een ervaren marathonloopster, doet het allemaal helder uit de doeken in food2run. Zeer toegankelijk advies om elke dag gezond te eten, inclusief lekkere recepten voor energiesnacks en -maaltijden, herstelmaaltijden en verwenhapjes voor speciale momentjes.

Veel lees- en loopplezier!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?