10 geboden die je loopgoesting geven

We hebben allemaal al eens geen zin gehad om de loopschoenen aan te trekken. Excuses zijn er genoeg. Running.be stelde samen met loopgoeroe Evy Gruyaert en Hanneke Van Gucht, phyiscal coach bij Energy Lab, 10 geboden op die je door die moeilijke momenten helpen.

1. Straf niet …

Lopen is hip en trendy. Evy: “Als je nu niet loopt, bekijken ze je alsof je een alien bent. Maar het is ooit anders geweest. In mijn leefwereld werd lopen geassocieerd met een straf of een examen. Als je moest lopen, had je iets mispeuterd of deed je het voor punten. Voor je examen moest je plots vijf kilometer lopen. Dat is niet tof als je lichaam dat niet gewoon is.” Net daar ligt het probleem van veel beginnende lopers. Hanneke: “Ze zijn heel hard gefocust op progressie: waar sta ik en hoe doe ik het? Of ze hebben geen schema en lopen in het wilde weg. Gevolg: ze starten veel te snel. De eerste keer gaan ze een halfuur lopen en straffen ze zichzelf. Als ze thuiskomen, hebben ze spierpijn. Dan zakt de motivatie, want blessures zijn vaak een reden om te stoppen. Zit je in een positieve flow, dan is die kans veel kleiner.”

2. … maar bemin lichaam en geest

Lopen heeft veel positieve effecten. Zowel fysiek als mentaal. Evy: “Je moet goed voor jezelf zorgen, want je bent geen vuilnisbak. Na het lopen heb je een goed gevoel. Je bent frisser in je hoofd en staat ook veel positiever in het leven. Niet alleen net na het lopen, maar ook de dagen erna. Toen ik met een knieblessure een tijdje aan de kant stond, was het fysieke gemis nog het minst lastige, mentaal heb ik er toen veel meer van afgezien.” Een externe beloning vasthangen om toch maar dat looptochtje te doen, vinden Evy en Hanneke een slecht idee: “Na de inspanning nog even langs de Quick passeren? Dat is geen beloning. Trots zijn op jezelf, in de douche staan met het gevoel een miniheld(in) te zijn, daarvoor moet je het doen.” De app GymPact – met zo’n vier miljoen ingevoerde activiteiten, vooral populair in de VS – biedt een financiële vergoeding als je je aan je loopschema houdt, betaald door lopers die liever in de zetel blijven zitten. Hanneke: “Het is straf als je dat nodig hebt om te gaan lopen. Dat hou je niet vol.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?