‘1 op 5 heeft niet de juiste marathongenen’

Het heeft niet voor iedereen zin om te trainen voor een goede marathontijd. Volgens de Britse professor Jamie Timmons heeft een op de vijf daar immers niet de juiste genen voor.

Om een (snelle) marathon te kunnen lopen, is het belangrijk om zoveel mogelijk zuurstof in je spieren te brengen en dus zoveel mogelijk bloedvaten in die spieren te hebben. De Britse professor Jamie ­Timmons zocht en vond welke genen noodzakelijk zijn voor de aanmaak van die nieuwe bloed­vaten.

Timmons schat dat ongeveer 15% van de mensen de perfecte genenmix hebben om steeds meer bloedvaten aan te maken naargelang ze langer en harder trainen. 20% is echter totaal niet uitgerust met de juiste genenpoel.

Volgens Timmons zal deze laatste groep zijn eerste marathontijd nooit verbeteren. “In tegendeel zelfs: hoe meer ze gaan trainen, hoe slechter hun tijd wordt”, zegt de Brit. “Ze verslijten hun spieren alleen maar in plaats van ze aan te sterken. Deze mensen zouden beter een andere sport kiezen.”

KRIS GOOSSENS: ‘ONZIN’

De Vlaams sportarts Kris Goossens vindt de conclusies van Timmons regelrechte onzin. “We mogen echt niet naar een toekomst waarin we alleen maar die sporten doen waarvoor we de juiste genen hebben”, zegt hij in Het Nieuwsblad. “Stel, je bent vader en je zoontje wil graag lopen. Je onderwerpt hem aan de test van die Britse professor en die komt erachter dat je zoontje bij die 20% zit die niet de juiste genen hebben. Dan kan je je zoontje dwingen om bijvoorbeeld te gaan voetballen. Maar dat wil hij niet. Uitkomst: je zoontje sport niet. Dat is jammer.”

Goossens gelooft wel in het onderzoek van Jamie ­Timmons. “We staan nog maar aan het begin van het onderzoek van het menselijk genoom dat leert wat we via de genen overerven. Die marathongenen komen allicht van een volk dat duizenden jaren geleden vaak lang moest wegvluchten voor gevaren. Voor professionele sporters kan dit soort onderzoeken voordeel hebben maar nooit voor amateurs.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?