Specialist legt uit hoe hij valsspelende lopers ontmaskert

Ben je van plan om vals te spelen tijdens een loopwedstrijd? We raden het je af. Ook al omdat de pakkans steeds groter wordt. Zeker als figuren als Derek Murphy in de buurt zijn.

Vorige week brachten we het verhaal van Jane Seo, de blogster die tweede werd in een halve marathon, maar eigenlijk nog niet eens 19 kilometer gelopen had. De man die haar ontmaskerde, was Derek Murphy. De businessanalist heeft zelf al meerdere marathons gelopen en heeft sinds 2015 een nieuwe hobby: valsspelende lopers ontmaskeren. Hij lanceerde er zelfs een website voor: www.marathoninvestigation.com. “Sommige mensen kijken tv in hun vrije tijd, ik probeer de cheaters in loopwedstrijden eruit te halen”, vertelt hij in New York Post.

Murphy weet dat de stoot van Seo lang geen alleenstaand geval is. Zo is de Amerikaan er zeker van dat de voorbije twee jaar ongeveer 500 lopers valsspeelden om aan de start van de Boston Marathon te verschijnen. Voor die wedstrijd kan je je niet zomaar inschrijven: er gelden strenge kwalificatie-eisen. Een man tussen de 35 en 39 moet bijvoorbeeld minstens een tijd van 3u10 kunnen voorleggen, een vrouw van diezelfde leeftijdscategorie verschijnt niet aan de start zonder een marathontijd van 3u40.

En om aan die eisen te voldoen, nemen sommige lopers een loopje met het reglement. Volgens Murphy zijn er twee grote categorieën valsspelers. Enerzijds heb je de mensen die voor hun kwalificatie hun borstnummer ‘uitlenen’ aan een snellere loper. Anderzijds heb je de waaghalzen die gewoon delen van het parcours afsnijden. Murphy geeft ook aan dat het niet zo heel moeilijk is om de valsspelers eruit te halen bij de Boston Marathon: “Als je je focust op de personen die veel trager liepen dan hun kwalificatietijd, kom je ze vanzelf op het spoor.”

De waakhond doet een beroep op verschillende tools om de valsspelers vervolgens helemaal te ontmaskeren: splittijden, eigen algoritmes, foto’s, online data, anonieme tips, … “Soms maken ze het me wel heel gemakkelijk. Als iemand het eerste deel van de marathon in 2,5 uur loopt en het tweede deel afhaspelt in 1,5 uur, dan gaat het alarm uiteraard af”, besluit Murphy.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?