Zo plan je krachttraining slim in rond je loopdoelen

Krachtoefeningen zijn nuttig voor lopers, maar hoe maak je een efficiënt plan voor je krachttrainingen in functie van je loopdoel?

Het toewerken naar een specifiek doel is niet altijd eenvoudig. Sommigen beginnen overmoedig te trainen en raken mogelijks geblesseerd, anderen denken dan weer dat ze nog ruim voldoende tijd hebben en schieten te laat in actie. Dé oplossing hiervoor is om te werken met een trainingsplan, ook wel periodisatieplan genoemd. Hanne Pardaens, sportkinesitherapeute en krachtcoach van zowel recreatieve als elitesporters, legt in het nieuwste RunningBE-magazine uit hoe een periodisatieplan voor krachttraining er kan uitzien. Want, jawel: ook als loper kan je voordeel halen uit een slim ‘krachtplan’.

Dat krachttraining een grote meerwaarde biedt voor het verbeteren van sportprestaties is al langer geweten. Enkele voordelen:

  • Je ‘loopeconomie’ verbetert, of met andere woorden: je verbruikt minder energie tijdens het lopen na een periode van krachttraining. Dit komt door een verhoogde peesstijfheid als gevolg van explosieve krachtoefeningen.
  • Je wordt krachtiger én explosiever, wat belangrijk kan zijn in de slot(kilo)meters van jouw wedstrijd. Dankzij (sub)maximale en explosieve krachttraining worden je snelle spiervezels namelijk meer geactiveerd en gaan deze onderling beter samenwerken.
  • Je hebt een efficiëntere loopstijl. De spiergroepen zullen tijdens het lopen beter leren samenwerken. Dit komt door een verbeterde coördinatie tussen verschillende spiergroepen als gevolg van (sub)maximale krachttraining.
Het periodisatieplan

De voordelen zijn duidelijk, maar hoe integreer je krachttraining nu in je loopplan om het dichter bij je doel te brengen? Het antwoord op die vraag is eenvoudig: met een periodisatieplan. Een periodisatieplan helpt je gestructureerd opbouwen naar jouw sportieve doel. Het geeft je enerzijds een duidelijk overzicht van de tijd die je nog beschikbaar hebt tot jouw doel en anderzijds toont het hoe je stap per stap opbouwt in krachttraining richting jouw doel.

In het nieuwste RunningBE-magazine helpen we je bij het opstellen van een dergelijke periodisatieplan. In vier stappen kan je plan opmaken en efficiënt toewerken naar je loopdoel. Je leest het volledige artikel in het januari/februarinummer (verkrijgbaar in de winkel of digitaal via Blendle).

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?