Wetenschappelijk bewezen: stoppen met snoepen is een ‘slecht’ voornemen

In deze eerste week van het nieuwe jaar is de kans groot dat je nog rotstvast gelooft dat je je goede voornemens voor 2021 zal waarmaken. De kans dat dit ook effectief zal lukken, hangt uiteraard van je motivatie af, maar ook en vooral van de manier waarop je je voornemens geformuleerd hebt...

Per Carlbring, professor psychologie aan de Universiteit van Stockholm, doet al jaren onderzoek naar goede voornemens. Zo stelde hij vast dat positief geformuleerde voornemens meer kans op succes hebben dan negatief geformuleerde voornemens.

“Met iets beginnen is gemakkelijker dan met iets stoppen,” legt professor Carlbring uit op de Nederlandse wetenschapswebsite Scientias.nl. “Stel: je wil stoppen met snoepen en zo wat gewicht kwijtraken. Dan kan je je voornemen om simpelweg geen snoep meer te eten. Maar je zal waarschijnlijk succesvoller zijn als je zegt: ‘Ik ga een paar keer per dag fruit eten. Je vervangt de snoepjes door iets gezonds, wat waarschijnlijk betekent dat je gewicht gaat verliezen én dat je je goede voornemen kan houden. Je kan een gewoonte niet zomaar uitwissen, maar wel vervangen door iets anders.”

WEES NIET TE CONCREET

Superconcreet hoeven je voornemens niet te zijn. Integendeel. Carlbring en zijn team stelden vast dat ietwat vagere voornemens doorgaans een hogere succesratio hebben dan erg gedetailleerde voornemens. ‘Ik wil vermageren in 2021’ werkt beter dan ‘ik wil in 2021 elke maand anderhalve kilogram afvallen’. De reden is dat het uitblijven van succes demotiverend werkt. De persoon in kwestie kan in plaats van 1,5 kg ‘maar’ 1 kg per maand afgevallen zijn en zal dat als een nederlaag ervaren en zijn voornemen opbergen. Terwijl iemand die tot doel gesteld had om gewoonweg te vermageren die 1 kg gewichtsverlies wel als een succes beschouwt en daarom blijft doorgaan met het nastreven van het voornemen.

VERTEL HET IEDEREEN

Een derde en laatste tip van de Zweedse professor: maak je goede voornemens kenbaar aan vrienden en familie. Groepsdruk werkt.

“Goede voornemens zijn belangrijk en hebben – onterecht – een wat slechte reputatie gekregen, terwijl ze toch positieve en belangrijke veranderingen in het leven van mensen kunnen stimuleren”, aldus Carlbring. “Als je jouw gedrag wil veranderen, dan is het aanbreken van een nieuw jaar daar een goed moment voor.”

PROF GEEFT ZELF HET GOEDE VOORBEELD

De psychologieprofessor geeft zelf alvast het goede voorbeeld. In 2021 is zijn voornemen om elke dag een nieuwe persoon te spreken. “Werken van thuis uit heeft ertoe geleid dat ik wat sociaal geïsoleerd ben geraakt en me een beetje te comfortabel ben gaan voelen in mijn eigen sociale netwerk”, legt Carlbring uit. Benieuwd of hij met dat voornemen even succesvol zal zijn als vorig jaar. Toen maakte hij zijn voornemen waar om elke dag 10 km te gaan lopen. Een heel concreet getal nochtans, maar het is hem gelukt. Applaus!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?