Wat zijn je adductoren en waarom zijn ze essentieel voor lopers?

Tijdens de opwarming of krachttraining krijgen de bil- en de buikspieren meestal voldoende aandacht. De adductoren zijn dan weer een vaak vergeten spiergroep, die voor lopers nochtans essentieel is.

Anatomie en functies

Iedere beweging rondom je heupgewricht heeft te maken met de adductoren. De adductoren bevinden zich aan de binnenzijde van je bovenbeen (dijbeen) en omvatten zes spieren, die vertrekken van bij het schaam- of zitbeen. De adductoren zorgen er hoofdzakelijk voor dat het dijbeen naar binnen beweegt (adductie), zodat je knieën naar elkaar toe kunnen bewegen. Als je loopt komt deze beweging niet of nauwelijks voor, toch zijn deze spieren tijdens je trainingen enorm actief. Ze ondersteunen namelijk alle andere bewegingen die in het bekken en dijbeen plaatsvinden. 

Veelvoorkomende problemen

Functioneren de adductoren niet optimaal, dan verlopen bewegingen rond het heupgewricht minder efficiënt en kunnen andere spieren, zoals hamstrings, minder kracht leveren. Daarom kan de oorzaak van prestatievermindering of pijnklachten in de lage rug, heup of knie vanuit je adductoren komen.

Je adductoren versterken en soepel houden, is dus de boodschap! Hoe je dat doet, lees je in ons septembernummer of hier digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?