Wat klopt (niet) over stretching? (+oefeningen)

7 stellingen over een zeer bekend onderwerp: stretching. Welke zijn juist en welke niet? En minstens even belangrijk: we tonen je ook hoe je moet stretchen.

Voor deskundig advies over deze gevoelige materie klopten we aan bij Robin Decottignies, coach bij Energy Lab en zelf een fervent loper. In ons januarinummer overlopen we met hem 7 stellingen over stretching.

1. Stretching is de ideale manier om op te warmen

Fout! Hoewel veel mensen het doen, is het absoluut niet de bedoeling om de spieren op te warmen door ze te stretchen. In veel sporten is het zelfs absoluut af te raden, omdat het de blessurekans verhoogt. In de spieren zitten orgaantjes die de spanning en de lengte meten. Bij een te hoge spanning of lengte grijpen ze in om de spier te sparen. Door te stretchen, raken die orgaantjes ontregeld waardoor er spierschade kan optreden.

In ons januarinummer gaat Robin dieper in op 6 andere stellingen over stretching. Dat nummer ligt nu in de winkel, maar je kan het artikel hier ook digitaal raadplegen. In dat artikel vind je ook twee pagina’s met stretchoefeningen.

In deze fotoreeks kan je bekijken hoe die stretchoefeningen eruitzien. In het artikel leggen we uit wat de aandachtspunten per houding zijn.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?