Wat is plyometrie en hoe kan het je loopprestatie verbeteren? (+oefeningenvideo’s)

Plyometrische oefeningen verdienen zeker een plek in het trainingsschema van gevorderde lopers. Met dit soort ‘sprongoefeningen’ leer je je spieren een snelle en explosieve beweging aan, zodat ze meer kracht kunnen genereren tijdens het lopen.

Plyometrische oefeningen zijn snelle, explosieve bewegingen, zoals skippings en touwtjespringen, die spiersamentrekkingen en je krachtoutput maximaliseren. Er is een minimaal grondcontact omdat je zo snel mogelijk opnieuw van de grond moet komen. Op die manier werk je niet enkel aan je spierkracht, maar ook aan de explosiviteit en elasticiteit van je spieren, waardoor je efficiënter zal kunnen lopen. In tegenstelling tot andere vormen van krachttraining ga je met plyometrische oefeningen eerst je spieren verlengen en daarna krachtig verkorten.

In theorie zijn plyometrische oefeningen goed voor elke loper, maar door de grotere belastbaarheid zijn ze niet geschikt voor beginnende lopers. Het is daarom aangeraden om eerst een (basis)krachttrainingsprogramma te volgen met lagere impactsoefeningen gedurende 8 à 10 weken voor je met plyometrische oefeningen begint. Meer ervaren sporters kunnen de tijdspanne verkorten naar 6 weken.

In RunningBE magazine belichten de coaches van Energy Lab enkele plyometerische oefeningen. Op het RunningBE YouTube-kanaal krijg je stapsgewijze uitleg ook via video te zien.

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.