Wanneer moet je beginnen trainen voor je najaarsmarathon?

Of je nu een geoefend marathonloper bent, of het je eerste 42,195 km ooit wordt: een marathon lopen vraagt de nodige voorbereidingstijd.

Dit najaar staan er weer verschillende marathontoppers op de loopkalender. Misschien schreef je je in voor de Antwerp Marathon, Brussels Airport Marathon of Athora Great Bruges Marathon. Of misschien twijfel je nog om deel te nemen en vraag je je af of je tijdig in vorm geraakt om de 42,195 km te overbruggen.

Ervaren marathonloper of niet: je hebt voldoende trainingstijd nodig om je lichaam voor te bereiden op een marathon. De meeste trainingsprogramma’s en coaches raden aan om 4 maanden voor je wedstrijd te beginnen trainen, maar hoe accuraat is deze trainingsperiode precies?

Het tijdsschema van je marathontraining hangt af van je loopervaring:

* Als je al enige basis hebt, maar nog nooit getraind hebt voor een marathon moet je zo’n 5 tot 6 maanden rekenen tot je wedstrijddag. Tijdens de eerste twee maanden focus je op het verbeteren van je basisconditie en laat je je lichaam wennen aan meerdere trainingen in de week. In de laatste 16 weken ligt de focus meer op het verhogen van je afstand en het verbeteren van je uithouding.

* Voor ervaren lopers volstaat doorgaans een voorbereiding van 2 tot 4 maanden. Je lichaam is reeds gewend aan een hoger trainigsvolume. Tijdens deze periode van 8 tot 16 weken zal er voornamelijk gefocust worden op kwaliteit – en minder op de kwantiteit. Een trainingsweek kan bijvoorbeeld bestaan uit een lange duurloop en twee snelheidstrainingen.

Thijs Dekiere, physical coach bij Energy Lab, verduidelijkt: “Heb je een marathon in oktober gepland staan? Dan is dít het moment om in actie te schieten, rekening houdend met de vakantieperiodes waarin vaak net iets minder getraind wordt. Als je vandaag start met je marathonvoorbereiding en dit op een verantwoorde manier wil aanpakken, zou je minimaal 3 keer per week moeten trainen en aan een weektotaal moeten komen van zo’n 40 km.”

Train altijd naargelang je huidige conditie. Door je voorbereiding goed te plannen en deze uit te voeren, zal je consistenter trainen, gezond blijven, vooruitgang boeken én je najaarsmarathon succesvol finishen.

Heb jij al een najaarsmarathon (of halve marathon) in je agenda staan? Hier vind je meer info over onze Belgische marathontoppers dit najaar:

www.antwerpmarathon.com
www.brusselsairportmarathon.com
www.athoragreatbrugermarathon.com 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?