Wandelen is het beste medicijn dat er is!

Wandelen is goed voor lichaam en geest. Volgens een Ierse wetenschapper is het het beste medicijn dat er is, maar dan zonder bijwerkingen!

De Ierse neurowetenschapper Shane O’Mara is ervan overtuigd: we moeten met z’n allen meer wandelen. “Vroeger moesten we veel lopen om eten te verzamelen of omdat we werk deden waarbij we bewogen. De Griekse filosofen gaven al wandelend les en veel Romantische dichters schreven hun beste poëzie al wandelen. Nu loopt de mens dagelijks niet meer dan 2 kilometer, dat is bitter weinig. We leiden een grotendeels zittend leven op kantoor, achter een scherm. We voelen vaak zelfs niet meer de noodzaak om te bewegen, terwijl wandelen de grootste probleemoplosser is die er bestaat.”

Volgens O’Mara is wandelen het beste medicijn dat er is, maar dan zonder bijwerkingen. Hij hoopt dat er ooit een dag komt waarop alle huisartsen dat ook zullen beseffen… Op de Shetlandeilanden is dat al het geval. Daar schrijven dokters strandwandelingen voor om lichamelijke en geestelijke aandoeningen preventief te behandelen. Veel mensen hebben gelukkig ook al de geneugten en de vele voordelen ontdekt van wandelen, want de wandelsport zit in de lift in ons land. Een positieve evolutie!

Wandelen in de stad of in de natuur? “Het kan allebei. Maar als je echt wil lopen en je techniek wil oefenen, is het best om te kiezen voor een ruwe ondergrond met veel stenen en kleine paadjes. Dit maakt het moeilijker voor je hersenen, waardoor ze harder moeten werken.”

De weldadige effecten van wandelen op een rijtje:
* Als je beweegt, bewegen je hersenen mee. Je bent dan ‘cognitief mobiel’. O’Mara noemt dit ‘mind wandering’, waarbij je je geest de vrije loop laat en op die manier gedachten en gevoelens kan verwerken en in een nieuwe context kan plaatsen. Je wordt je bewuster van je omgeving en hoe je ermee omgaat. Kortom, je cognitief vermogen wordt verscherpt.
* Door te wandelen, en zeker door te lopen, komt er endorfine vrij in je lichaam. Dit geeft je een gevoel van geluk en welbehagen. Het maakt je blij en weerbaarder tegen depressies en negatieve gevoelens.
* De hippocampus, een van de belangrijkste delen van de hersenen, wordt krachtiger als je veel beweegt. Met andere woorden: hoe sterker je spieren, hoe sterker je brein. Door te sporten wordt alles sneller, scherper en alerter: je gehoor, je gezichtsvermogen, je reactiesnelheid, je geheugen.

Zin in een leuk wandelevent? Check onze kalender met events, er worden veel sportieve evenementen georganiseerd waar ook wandelaars zich kunnen uitleven!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?