Op date of een belangrijke vergadering? Pas je traningsintensiteit aan

Waarom een intensieve work-out beter is voor je op date gaat, en een rustige duurloop dan weer helpt voor je een belangrijke vergadering hebt.

Op zoek naar de juiste mentale boost voor een belangrijke gebeurtenis, zoals een romantisch afspraakje, een grote vergadering of een belangrijk examen? Dan kijk je best naar het inspanningsniveau van je training die je ervoor afwerkt. De intensiteit van je sportsessie beïnvloedt je brein namelijk op verschillende manieren.

Voor een Duits onderzoek werd een groep proefpersonen gevraagd om gedurende 30 minuten te sporten aan zowel een lage als hoge intensiteit om de impact ervan op de hersenen na te gaan. De onderzoekers stelden vast dat een inspanning aan hoge intensiteit het affectief (emotioneel) en beloningsnetwerk van je hersenen triggert, terwijl inspanningen aan lage instensiteit eerder het cognitieve controlenetwerk (de hersengedeeltes gelinkt aan concentratie en aandacht) stimuleerden.

Groter effect bij fitte personen

Afhankelijjk van hoe intensief je sport, komen er bepaalde hormonen vrij. Inspaningen aan lage intensiteit stimuleren de HPA-as (hypothalamus-hypofyse-bijnier-as) en zorgen voor de productie van cortisol dat je werkgeheugen en de functie van de prefrontale cortex verbetert. Intensieve inspanningen activeren dan weer het netwerk dat instaat voor het emotionele en beloningsnetwerk. Er lijkt nog geen wetenschappelijke verklaring te zijn waarom dit exact zo is, maar de onderzoekers van de studie suggereren wel dat het effect groter zou zijn bij zij die regelmatig sporten. Het hart pompt bij fittere personen efficiënter bloed doorheen het lichaam, waarbij hormonen sneller doorheen het lichaam circuleren.

Pas je intensiteit aan

Waarom dit interessant kan zijn? Je kan je trainingsintensiteit afstemmen op de mentale boost die je nodig hebt: matig-intensieve sportsessies, zoals yoga of rustig fietsen aan een gelijkmatig tempo, kunnen je voorbereiden op belangrijke vergaderingen en deadlines. Een stevige intervaltraining kan je daarentegen meer emotioneel openstellen. Goed om te weten voor je relatie of je volgende date …

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?