Volkorengranen voor sporters: do’s & don’ts

Het belang van volkoren graanproducten wordt vaak onderschat. Zeker nu er steeds meer voedingshypes, zoals koolhydraatarme en glutenvrije diëten, de kop opsteken. Maar hoe zit dat nu juist?

Sportdiëtiste Jana Camphens, verbonden aan onder andere Energy Lab Leuven en de Bakala Academy, schept helderheid: “Volkorenproducten zijn een goede bron van trage suikers op rustdagen en op trainingsdagen met een lage intensiteit. Bij zware inspanningen of wedstrijden moet je hiermee wel oppassen om darm- en maagproblemen te vermijden. Op die momenten kies je beter voor wit brood of havermoutpap.”

Gezondheidsprofessionals geven in voorlichtingsmodellen als de voedingstak aan om dagelijks minstens 125 g volkoren graanproducten te eten (volkoren brood, volkoren pasta, bruine rijst, …). Dit komt overeen met gemiddeld 4 sneetjes volkorenbrood). Voor sporters mag dit echter nog wat meer zijn, want de richtlijn van 125 gram graanproducten per dag is eerder een minimum voor een gezonde levensstijl. Camphens: “De behoefte van sporters ligt vaak hoger om het lichaam ook tijdens lange duurtrainingen van voldoende energie te voorzien. Daarom raad ik aan om drie uur voor een intensieve inspanning 3 gram koolhydraten per kilogram lichaamsgewicht te eten.” Uiteraard test je altijd beter uit wat voor jou persoonlijk werkt, maar koolhydraten – waaronder graanproducten – zonder reden uit je voeding schrappen, is funest. Zeker sporters hebben er alle belang bij om voldoende energie via volwaardige koolhydraten op te nemen, zowel voor de sportprestatie als voor de algemene gezondheid.

Gezond volkorenbrood voor sporters?  

Volkoren granen hoef je dus niet te schrappen. In ons vorige artikel las je al dat volkoren graanproducten zelfs de nummer 1 voedingsprioriteit zijn voor een langer leven in goede gezondheid.

RunningBE ging daarom op zoek naar gezonde koolhydraten en vond die bij het Belgische Biaform Family Bakers, de specialist in volkoren- en Provital proteïnebroden die goed zijn voor je lijn en gezondheid. In meer dan 30 jaar is Biaform uitgegroeid tot een familiale ‘lifestyle’ bakkerij en heeft het doorheen de jaren een grondige kennis over granen en een kwaliteitsexpertise ontwikkeld om smaakvolle gezondheidsbroden mét een hoge voedingswaarde te maken. RunningBE tipt deze gezondheidsbroden dan ook als goede energieleverancier voor zij met een gezonde, actieve levensstijl.

Het volkorenbrood van Biaform is 100% volkoren, wat wil zeggen dat het brood uitsluitend uit volkorenmeel gemaakt is, zonder toevoeging van tarwebloem. Het volkorenmeel van Biaform wordt gemaakt uit de volledige graankorrel, die op een natuurlijke manier wordt vermalen. Daardoor behouden de broden het maximale gehalte aan vezels, vitaminen, mineralen en bioactieve componenten. Dat maakt deze broden geschikt voor wie bewust gezonder wil eten en niet wil inboeten aan smaak.

Volkoren én eiwitten in 1 brood

Biaform biedt een uitgebreid gamma aan voorverpakte verse gezondheidsbroden en afbakbroodjes, van volkoren en multicereal tot quinoa en spelt. Het bekendste brood van het gamma is Biaform 100% Volkoren: het is zoutarm, rijk aan vezels en een bron van omega 3-vetzuren. Het geeft een lang verzadigingsgevoel en draagt bij tot een vlotte spijsvertering. 

Daarnaast zet Biaform ook sterk in op proteïnebroden, ‘Provital’ genaamd. Provital Volkoren combineert volkorentarwe en -spelt met soja voor een hoog gehalte aan eiwitten. Twee sneetjes Provital bevatten 15 g eiwitten, zo’n 3 keer meer dan de eiwitten in standaard bruin brood. Bovendien heeft Provital met gemiddeld 3 gram koolhydraten per sneetje een laag gehalte aan koolhydraten. Provital Volkoren is daarom een geschikt ingrediënt voor een broodmaaltijd tijdens de dag, maar ook ’s avonds of om na het sporten te nuttigen voor een beter spierherstel.

Biaform broden worden dagelijks vers gebakken en zijn beschikbaar in het schap “voorverpakt brood” van de Belgische supermarkten en hun online shops.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?