Veelvoorkomende loopblessures & hoe je ze herkent (deel 2)

Klein of groot, een loopblessure is het vervelendste wat een loper kan overkomen. Je zorgt dus maar beter dat je tijdig de signalen van je lichaam herkent en kan ingrijpen.

Eerder zetten we al 3 veelvoorkomende blessures op een rijtje, vandaag schotelen we je de volgende en laatste 3 blessures voor waar veel lopers (helaas) mee te kampen krijgen.

4. Beenvliesontsteking (shin splints)
* Wat: het beenvlies omhult het scheenbeen. Hieraan hechten meerdere spieren die een rol spelen in de schokdemping tijdens het lopen en de stabilisatie van de enkel. Overbelasting van deze spieren kan leiden tot een ontstoken scheenbeen.
* Dit voel je: een zeurende pijn in je scheenbeen bij het lopen. In het begin voel je dit enkel wanneer je begint te lopen en verdwijnt het doorgaans na je opwarming. Na een tijdje houdt de pijn langer aan, ook na het sporten en dan kan je er ’s nachts van wakker worden.

5. Achillespeesaantasting of -tendinopathie
* Wat: de achillespees is een grote pees die de kracht van de kuitspieren overbrengt op de hiel. Ze krijgt bij elke stap een veelvoud van het lichaamsgewicht te verwerken. Door chronische overbelasting kan de achillespees geïrriteerd raken. Meestal begint het met een lichte en zeurende pijn. Je kan nog blijven lopen en daardoor is het gevaarlijk, want zo wordt de blessure erger en moet je er langer van herstellen. Op tijd ingrijpen dus!
* Dit voel je: pijn ter hoogte van de achillespees. In het begin voel je dit enkel na het lopen, later ook tijdens je volledige training en zelfs als je niet aan het sporten bent.

6. Hielspoor (plantaire fasciitis)
* Wat: de fascia plantaris is een peesblad dat van het hielbeen naar de basis van de tenen loopt. Bij iedere stap wordt de fascia uitgerekt. Langdurige overbelasting brengt klachten en pijn met zich mee.
* Dit voel je: stappen, lopen en springen doet pijn. In het begin voel je dit pas na de activiteit, later ook tijdens én de pijn komt dan sneller op.

In het vorige artikel gaven we al enkele eerstehulptips bij loopblessures. Deze helpen je om alvast de “eerste zorgen” toe te dienen en te vermijden dat het erger wordt, voor je naar een sportarts of kine gaat voor een verdere behandeling.

5 tips om blessures te slim af te zijn!
Met deze regels kan je veel blessureleed voorkomen:
1. Overdaad schaadt. Bouw je trainingen geleidelijk op qua volume en intensiteit. De richtlijn is een toename van max. 5% per week.
2. Las af en toe een rustperiode in, bijvoorbeeld een week waarin je niet/minder loopt dan anders. Dan krijgt je lichaam de kans om uit te rusten.
3. Luister naar je lichaam. Als je pijn hebt, blijf er dan niet mee lopen en zoek deskundige hulp (arts, kine). Ook als je ziek bent, koorts (gehad) hebt of je slap voelt, sla je beter een training over. Je doet er anders meer kwaad dan goed mee.
4. Luister naar je geest. Een training aanvatten met tegenzin is een slecht teken. Ofwel is lopen niet de juiste sport voor jou, of je bent oververmoeid. In dat geval is het beter om een training over te slaan, zodat je kan rusten.
5. Varieer! Wissel verschillende looptrainingen af (bv. lange duurloop, intervaltraining, fartlek,…) en loop af en toe op een andere ondergrond (bv. straat, bos, piste).

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?