Topfavoriet Koech wint AG Antwerp Marathon, knappe prestatie van Belgische debutant

Zondagochtend verschenen ruim 3000 lopers aan de start van de AG Antwerp Marathon. Bij de mannen loste de favoriet de verwachtingen in, bij de vrouwen was er een verrassing.

Met 3107 deelnemers mag de AG Antwerp Marathon zich de grootste marathon van het land noemen. Om 9u startten de lopers op Linkeroever aan hun onderneming van 42,195 km. Bij de mannen was er al vrij snel afscheiding. De Keniaanse topfavorieten Patrick Korir en Ezekiel Koech namen in de beginfase hun landgenoot Evans Tanui mee in hun zog. Dat trio kwam halfweg door in 1u06’56”. Onze landgenoten Thomas De Bock en zijn haas Stijn De Vulder volgden daar op 1 minuut. De Bock werd even over halfweg trouwens per vergissing de verkeerde weg opgestuurd door een politieman, maar kwam snel weer op het parcours terecht.

Een stevige plensbui deerde de koplopers niet. Ze bleven lange tijd samen. In de slotfase ging Koech er alleen van door. Hij kwam solo aan op de Grote Markt in een tijd van 2’15’55”. Op de erelijst volgt hij David Cherop op. Korir (2u16’59”) en Tanui (2u17’17”) vervolledigden het podium, dat volledig Keniaans kleurde. Marathondebutant De Bock werd eerste Belg in 2u17’59”. Hij legde beslag op de vierde plaats. Zo’n twintig minuten later kwam de eerste rolstoelatleet aan op de Grote Markt. Ralph Huylebroeck finishte na 2u39′.

Verrassing bij de vrouwen

Bij de vrouwen had Manuela Soccol aangegeven dat ze in bloedvorm verkeerde na een hoogtestage in Kenia. Soccol nam meteen het initiatief en kwam halfweg solo door in 1u18’31”. Voor kilometer 30 stapte ze evenwel uit de race, waardoor de wedstrijd weer helemaal open lag. Daarvan profiteerde Ann Sofie Claeys. Zij won de AG Antwerp Marathon in 2u56’05”. Ze volgt Mieke Dupont op, die vorig jaar de bloemen pakte. Cécile Dame uit Frankrijk (3u04’57”) en Kirstel Vochten (3u12’47”) mochten mee op het podium.

Antwerps burgemeester Bart De Wever kwam uiteraard niet met de snelste lopers over de streep. Hij had dit jaar een tijd van minder dan 4 uur voor ogen. Later vandaag lees je bij ons of hij daarin slaagde.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.