Tom Waes op weg naar stunt in woestijnmarathon

Tom Waes is goed op weg om de Marathon des Sables tot een goed einde te brengen. Hij legde al vier van de zes etappes af in bijna 40 uur. Proef zelf van deze loodzware woestijnmarathon in foto en video!

1.050 deelnemers leggen in zeven dagen tijd 250 km doorheen de bloedhete Marokkaanse Sahara af. (foto darbroud)


Bijna 1.050 deelnemers stonden zondag aan de start van de 25ste editie van de Marathon de Sables. Deze tocht in Marokko wordt niet voor niets de zwaarste voettocht ter wereld genoemd. In zeven dagen tijd moeten de deelnemers immers 250 km met pak en zak doorheen de bloedhete Sahara afleggen.

De eerste drie tochten van 29, 35,5 en 40 km, vormden de aanloop naar de koninginnenetappe van 82,2 km die gespreid over woensdag en donderdag werd afgelegd. De eerste drie etappes legde Tom Waes af in respectievelijk 4u37 (6,27 km/u), 5u50 (5,12 km/u) en 9u17 (4,3 km/u). Voor de loodzware vierde manche had hij liefst 18u35 nodig (4,41 km/u).

Met nog twee etappes en in totaal een dikke 60 km te gaan, staat Waes 526ste in het tussenklassement. In totaal was hij al 39u21 onderweg, liefst 24 uur meer dan de Marokkaanse leider Mohamad Ahansal, die al driemaal won in zijn thuisland. Zijn broer Lahcen was trouwens al tienmaal (!) de snelste in de Sahara.

‘WAES GAAT LATER HEEL OUD WORDEN’

Waes’ vriendin Mieke volgt zijn prestaties op de voet. “Ik heb even met hem kunnen bellen. Hij is een teennagel kwijt en zijn voeten staan vol blaren, maar hij klonk nog goed”, zegt ze in Het Laatste Nieuws. “Ik denk dat hij het wel gaat halen. Als hij geen blessure oploopt tenminste. Je weet nooit wat er nog allemaal gebeurt midden in de Sahara.”

Tom Waes. (foto belga)
Sportdokter Chris Goossens heeft het over een bovenmenselijke prestatie. “Aan ongetrainde mensen zou ik dit niet aanraden, want die sterven in de woestijn. Maar Tom is iemand die extremen opzoekt. Alleen hij en die paar andere lunatics in de woestijn kunnen zoiets aan. Geloof me, die man heeft een ijzeren gestel. Die gaat later heel oud worden.”

Producer Jesse Fabré van het programma Tomtesterom, waarvoor Waes deelneemt aan deze calvarietocht, had Waes even aan de lijn na de derde etappe. “Toen al waren zijn blaren echt gigantisch. Aan zijn voeten spatte het in het rond. Fysiek voelde hij zich nog wel ok, maar hij had wel problemen met het drinken. Ze krijgen maximum tien liter water per dag. Hoe trager je loopt of stapt, hoe sneller je door je voorraad heen zit”, zegt Fabré in Het Nieuwsblad.

Volgens inspanningsfysioloog Peter Hespel van de KU Leuven is Waes een soort kameleon. “Net voor zijn vertrek legde hij bij ons nog een hittetest af en die was rampzalig. Tom kan zich blijkbaar toch enorm goed aanpassen aan extreme omstandigheden. Er zijn topatleten die daar niet in slagen. De Britse marathonloopster Paula Radcliffe bijvoorbeeld crashte altijd als het te heet was. Ik weet niet of dit echt gezond is, maar ik neem er mijn hoed voor af.”


Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?