Toerist in loopkleren

Aaaaaah, eindelijk zomer! Tijd om lekker te luieren en te genieten van het dolce far niente-leven ... Fout! Waarom maak je er als loper geen actieve vakantie van? Er is geen betere manier om toerisme en sport met elkaar te combineren dan met sightjogging. Sight-wablieft?

Sightjogging, een samensmelting van sightseeing en jogging, komt overgewaaid uit het buitenland. Vooral in Amerika is het erg populair, maar ook verschillende Europese steden bieden steeds vaker sightjoggings aan. Het woord zegt het zelf, sightjogging – ook wel sightrunning, city jogging of tourist running genoemd – is een combinatie van sightseeing en lopen. Een lokale gids neemt je op sleeptouw langs de mooiste pareltjes van zijn of haar stad. Al lopend ontdek je bekende en minder bekende plekjes, en met wat geluk zelfs enkele geheime schatten.

Wie als allereerste met het idee op de proppen kwam om toeristen al lopend rond te leiden? Niemand weet het. Gösta Dreise, een 47-jarige Duitser, kan misschien wel als de vader van het Europese sightjoggen doorgaan. Hij leidt al meer dan vijftien jaar toeristen rond in zijn geboortestad Hamburg. Vaste routes heeft hij niet, hij plant de tour pas wanneer hij de deelnemers ontmoet. “Gedurende de eerste drie minuten vorm ik me een beeld van de deelnemers en zoek ik uit waar hun interesses liggen”, zegt Gösta. “Na die korte kennismaking komt de route meestal spontaan bij me op.” Hij zorgt ervoor dat zijn routes een goede mix van populaire hotspots en onbekende plaatsen bevatten. “Ik toon liever niet wat in brochures staat en je hoort me nooit een reisgids opzeggen”, vertelt de Hamburg-kenner.

Aangepast tempo

Gösta is al twintig jaar marathonloper, maar van zijn klanten verwacht hij zeker geen ijzeren conditie. Tot nu toe heeft hij nog geen enkele toerist geweigerd om zijn (te) laag loopniveau. “Natuurlijk niet”, zegt Gösta. “De mensen die zich aanbieden voor de tours, joggen meestal in hun vrije tijd of zijn toch sportief ingesteld.” En zelfs wie amper aan sport doet, beleeft plezier aan een sightjogging. Het hele idee, inspanning en ontspanning samenbrengen, is er namelijk voor iedereen. Jong of oud, dik of dun, wedstrijdloper of gelegenheidsjogger, sightjoggings zijn voor elk wat wils. Het tempo wordt gewoon aangepast aan het niveau van de deelnemers. En vergeet niet: hoe trager je loopt, hoe meer details je ziet.

Ook in België wint het sightjogging-concept jaar na jaar aan populariteit. In de extra dikke zomerspecial van running.be magazine ontdek je de troeven van Lier, Brussel en Brugge als sightjogging-stad, nu in de winkel!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?