Tips om te lopen met je hond

Trakteer je viervoeter op een gezonde portie lichaamsbeweging. Met deze tips wordt lopen met je hond extra plezant.

LOPEN MET JE HOND: ZO DOE JE DAT!

1. Ga niet overhaast te werk en begin er niet te vroeg aan. Wacht tot de spieren en het skelet van je hond volgroeid zijn voor jullie samen gaan lopen. Check dit op voorhand bij de dierenarts. Bouw langzaam op en ga niet meteen kilometers aan een stuk lopen, dat doe je met een klein kind tenslotte ook niet… Geef het dier tijd om te wennen aan het lopen.

2. Hou rekening met de ondergrond waarop je gaat lopen met je hond. Voor het dier zijn/haar poten is een zachte ondergrond beter, bijvoorbeeld het bos of het strand. Op de piste lopen doe je dus beter alleen. Controleer ook de poten na het lopen. Check of het dier geen wondjes heeft opgelopen, of eventuele teken.

3. Als je hond er geen zin in heeft, voor of tijdens het lopen, forceer hem/haar dan niet. Dan heeft het dier er ook niet veel aan en uiteindelijk moet het plezant blijven voor jullie beiden, nietwaar?

4. Hoe goed je hond ook getraind is en luistert naar je commando’s, hou het dier altijd aan de leiband! Er bestaan speciale soorten om aan je middel vast te maken tijdens het sporten. Een hond kan onvoorspelbaar zijn, bijvoorbeeld als hij mensen of auto’s tegenkomt, en je wilt het écht niet meemaken dat hij wandelaars achterna zit… Neem ook altijd poepzakjes mee voor onderweg.

5. Ga niet lopen met kleine hondjes zoals chihuahua’s. Die zijn niet geschikt om mee te gaan joggen, net als jachthonden want zij kunnen onvoorspelbaar zijn. Met hen ga je beter een fikse wandeling maken, dat is ook gezond en leuk! De beste loopmaatjes zijn jonge honden van grote rassen.

Last but not least: moedig je hond aan tijdens het lopen en zorg voor een (smakelijke) beloning erna. Zo zal het beestje extra gemotiveerd zijn om de volgende keer weer mee op pad te gaan met jou!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?