Review: dit vonden onze testers van de Craft PRO Endur Distance

Met de PRO Endur Distance ontwikkelde Craft een schoen voor de ervaren loper die op zoek is naar responsieve, energieke loopervaring. Twee RunningBE-abonnees kregen de kans om de schoen te testen. Zij delen in deze review hun ervaringen met de schoen. 

Dit zegt de producent:

De PRO Endur Distance levert een nieuw niveau van reactievermogen voor serieuze lopers. De full PX Foam™-middenzool is ontworpen met een optimale zoolhoogte voor een explosieve afzet en een vederzachte landing voor een efficiënte pas. Elke contour van dit platform werd zorgvuldig overwogen om maximale energie te leveren bij variërende snelheden. Het volledig ontworpen bovenwerk van mesh uit één stuk werkt in harmonie met de voet om comfort en ondersteuning te bieden bij elke wendbare stap.

Dit zegt de test:

Eind 2023 kregen abonnees op RunningBE-magazine de mogelijkheid om zich aan te bieden om de Craft PRO Endur Distance te testen. Na een testperiode van zo’n 5 weken vroegen we de winnaars naar hun ervaringen met de Craft PRO Endur Distance, die in de loopindustrie warm onthaald werd. Zo riep het vooraanstaande Outside Magazine hem uit tot de beste schoen voor langeafstandslopers in 2022.

Onze testers:

Bert Vanmarcke:
40 jaar, leerkracht Lichamelijke Opvoeding, loopt al meer dan 6 jaar, finishte de Marathon des Sables (2023), 60 km Fôret Ultra Zoniënwoud (2021), marathon van Malaga (2019)

Bert liep 175 km met de Craft PRO Endur Distance. Zijn trainingen varieerden tussen herstellopen op de loopband, snelheidstrainingen (waaronder tempolopen, VO2-max-trainingen en intervalsessies) en LSD-loopjes buiten.

Céline Laroye

38 jaar, sport- en revalidatiecoach, hippotherapeute (therapie te paar voor kinderen met een fysieke of emotionele beperking. Loopt al heel lang, maar de laatste twee jaar consistenter en intensiever. Haar mooiste loopherinnering is de Marathon van New York, die ze in november 2023 liep ten voordele van de Cliniclowns.

Céline liep wekelijks rond de 30 km met de schoen en deed er variërende trainingen mee. Ze nam met de Craft PRO Endur Distance ook deel aan enkele loopevents.

Eerste indrukken

Bert: “Mooie schoen! De opvallende gele kleur en het stijlvolle design kunnen me zeker bekoren. Een van de eerste zaken die me opvielen aan de schoen was het ademend vermogen. Een voordeel als de temperaturen de hoogte ingaan, maar bij winterse loopsessies had ik daardoor wel wat koude voeten.”

Céline: “Het leuke kleurtje is het eerste dat in het oog springt. Ik draag graag opvallende schoenen in een vrolijke kleur en daar voldeed deze PRO Endur Distance helemaal aan.”

Pasvorm

Bert: “De schoen sluit mooi aan en heeft nergens vervelende drukpunten. Bij geen enkele training kreeg ik een pijnlijk gevoel of had ik last van hotspots. Ik kies steeds voor loopschoenen met een bredere toe box, dus ik was blij dat ook deze Craft-schoen voldoende teenruimte biedt.”

Céline: “Van nature heb ik wat bredere en platte voeten. Het is voor mij niet altijd even makkelijk om een goedpassende schoen met voldoende teenruimte te vinden, maar bij het aantrekken van deze schoen voelde ik onmiddellijk dat ik voldoende bewegingsvrijheid had. Ik ondervond geen wrijvingsplekken en tot op heden heb ik geen last van bleinen.”

Loopervaring

Bert: “De Craft PRO Endur Distance geeft voldoende ondersteuning en demping en ik krijg nooit een ‘zwaar’ gevoel tijdens het lopen. De voetafwikkeling verloopt soepel. Ik kan makkelijk mijn tempo aanhouden en je krijgt het gevoel dat de schoen energie teruggeeft. Zeker bij hogere snelheden (> 13 km/u) had ik het gevoel dat de schoen me voortstuwde. Ook bleef de schoen uiterst stabiel bij snellere tempoblokken. Ik was ook aangenaam verrast van zijn grip bij natte omstandigheden (sneeuw en regen) en op bospaadjes. Je krijgt een stevig, veilig gevoel. Ik durf weleens wat last te krijgen aan de peesplaat onderaan de voet, maar bij deze schoen heb ik tot op heden geen ongemak ondervonden. Top!”

 

Céline: “Mijn eerste training was een LSD-sessie (Long Slow Distance run; red.): een rustig toertje van een kleine 10 kilometer. Ik ben geen snelle loper en mijn tempo ligt gemiddeld rond de 6:40/km. De eerste kilometer van mijn training met deze schoen liep ik naar mijn gevoel traag … Tot ik op mijn horloge keek: 6:15/km. Een van mijn hogere tempo’s dus. Het gemiddelde tempo van de hele training lag uiteindelijk op 6:18/km. Ik liep veel sneller dan anders, zonder het gevoel te hebben harder te hebben afgezien of mezelf te hebben geforceerd. Na een dagje rust stond er een intervaltraining op de planning. Ook hier weer hetzelfde gevoel: ik ga veel sneller dan anders! Tot slot lag mijn tempo ook hoger bij mijn kortere run. Ik liep gemiddeld sneller en had een zalig gevoel. Eindelijk weer onder de grens van 6:00/km!”

Eindoordeel

Bert: “De Craft PRO Endur Distance is een knappe schoen. Ik zou hem aanraden aan de loper die over langere afstanden, aan een mooi, strak tempo, comfortabel en ‘energierijk’ wenst te lopen. Deze schoen lijkt mij de ideale partner voor de halve en volledige marathon. Voor de ultraloper, zoals mezelf, zou ik hem niet meteen aanraden. Als je meer dan 50 kilometer aan een stuk loopt, heb je mogelijks baat bij een nog meer dempende schoen. Ik ben HOKA-schoenen gewoon en dus ook hun kenmerkende demping. De PRO Endur Distance is en blijft een ‘asfaltvreter’: geen modderige trails dus voor deze schoen, maar daar is hij ook niet voor gemaakt. Een bescheiden bospaadje en/of parkloop zijn wel perfect doenbaar met PRO Endur Distance.”

Céline: “Het gevoel met de PRO Endur Distance is heel goed, ze geven voldoende steun en wikkelen goed af. De demping voelt eerder hard aan als je de schoen vasthebt, maar eenmaal aan is die heel zacht. Dankzij het reactievermogen ligt mijn tempo hoger dan anders – bij verschillende trainingstypes. Qua energie en terugvering zit het met deze schoen dus zeker goed. De Craft PRO Endur Distance is een aanrader en wist mij te overtuigen. Ik zou de schoen ook aanbevelen bij mijn klanten die op personal training komen.”

 

De Craft PRO Endur Distance is verkrijgbaar op www.craft.com voor een adviesprijs van 159,95 euro.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?