‘Over de kleine ring lopen tijdens volksfeest’

Op 8 oktober wordt HBvL Dwars door Hasselt een strijd tussen de diverse steden en gemeenten van de provincie. Hanne Troonbeeckx roept haar mede-inwoners op om de loopschoenen aan te trekken.

In 2016 bracht Beringen 306 lopers aan de start van HBvL Dwars door Hasselt. Met gemiddeld één deelnemer op 149 inwoners stond de Limburgse gemeente daarmee op de twaalfde plaats in de ranking van sportiefste gemeente. Dat kan beter, vindt ook de naar Hasselt uitgeweken Beringse Hanne Troonbeeckx.

Troonbeeckx heeft al drie deelnames aan HBvL Dwars door Hasselt op haar palmares. Ze kent dan ook de grote troeven van de bekende stratenloop: “Het is leuk dat je voor één keer door de Hasseltse winkelstraatjes en over de kleine ring loopt. Die zijn dan helemaal afgesloten voor het verkeer en dat geeft een speciaal gevoel. Ook uniek: de massa toeschouwers die op de wedstrijd afkomt. Op het parcours kom je volle terrasjes, optredens, muziekstandjes en nog veel meer leuke dingen tegen. Dwars door Hasselt is altijd een volksfeest. Redenen genoeg dus voor de Beringnaars om deel te nemen. Want ik vind dat die qua aantal zeker beter kunnen doen dan vorig jaar.”

Supporteren

Zelf omschrijft Troonbeeckx zich als een eenzame loper. “Meestal is het: mijn loopschoenen, de natuur en ik”, bekent ze. “Ik loop vooral om mijn hoofd leeg te maken en dat gaat moeilijk als je in groep loopt. De zuurstof die tijdens het lopen naar mijn hersenen gaat, helpt me om antwoorden te geven op vragen of problemen waarmee ik zit. Daarom hou ik zoveel van lopen.”

Maar op 8 oktober zit een vierde deelname aan de loopklassieker in Hasselt er helaas niet in voor Troonbeeckx. “Spijtig genoeg laat mijn conditie het niet toe”, legt ze uit. “Door de opstart van mijn eigen bedrijf was er de laatste maanden weinig of geen tijd om aan mijn conditie te werken. Maar ik zal zeker en vast wél langs het parcours staan om te supporteren voor alle deelnemers. Ik ken heel veel mensen die deelnemen. Ook uit Beringen, ja. Ik hoop dat de gemeente dit jaar beter scoort dan in 2016. Ik geloof er ook in, want in Beringen stikt het van de sportievelingen. We moeten ze enkel warm maken om deel te nemen. Dus bij dezen, Beringnaars: kom op 8 oktober massaal naar de provinciehoofdstad en maak van Beringen dé loopgemeente!”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?