Ochtend- of avondloper? Dit is het effect van het tijdstip waarop je sport (deel 2)

Vraag je je weleens af of het nu beter is om 's ochtends of 's avonds je sportschoenen aan te trekken om het meeste uit je work-out te halen? Zowel sporten in de ochtend als in de avond heeft voor- en nadelen. In dit artikel zetten we ze even op een rijtje, zodat je jouw ideale sportmoment kan kiezen.

In het vorige artikel gingen we al dieper in op de mogelijke voor- en nadelen van sporten in de ochtend. Hier vertellen we je meer over het nut en de effecten van een avondtraining.

Voordelen van een avondtraining

+ Je kan beter presteren: onderzoek toont aan dat mensen, fysiek gezien, beter functioneren later op de dag. Spierkracht, flexibiliteit en uithouding zijn allemaal beter ’s avonds dan in de ochtend. Ook zou je het punt van uitputting met wel 20% kunnen uitstellen als je ’s avonds sport.
+ Je lichaam heeft het al warmer: aangezien je lichaamstemperatuur warmer is later op de dag, geraak je sneller in je ritme als je in de namiddag of avond sport. Let op: ook nu is een opwarming aangeraden.
+ Je hormonen werken beter: het hormoon testosteron is belangrijk om spieren op te bouwen, bij zowel mannen als vrouwen, en testosteronspiegels zijn hoger later op de dag, wat resulteert in een grotere spier- en krachtwinst.
+ Je kan opgebouwde stress verminderen: lichaamsbeweging is altijd een goede manier om stress te reduceren, maar een avondtraining helpt echt om stoom af te blazen en de opgebouwde spanning van de dag los te laten. De endorfinekick tijdens en na een inspanning, kan je helpen om tot rust te komen om te vermijden dat je gespannen gaat slapen.

Nadelen van een avondtraining

– Kan je nachtrust verstoren: dat sporten laat op de avond slecht is voor je slaap is een mythe. Wetenschappers hebben ontdekt dat ’s avonds sporten zelfs helemaal geen effect heeft op je slaap, en sommigen er zelfs beter door slapen. Wel is het zo dat sommigen toch wat last kunnen ondervinden als ze te kort voor het slapen trainen. Dit zou vooral het geval zijn bij intensieve trainingen, zoals HIIT. Yoga, stretchings en andere rustige bewegingsoefeningen kunnen je slaap dan weer net bevorderen als je ze net voor bedtijd uitvoert.
– Kan moeilijker zijn om regelmaat te vinden: ’s avonds je sportschoenen aantrekken na een lange dag is misschien geen goed idee, omdat je – net als vele anderen overigens – te moe bent na een lange dag. Trainen in de namiddag of avond kan moeilijk combineerbaar zijn met je dagelijkse verantwoordelijkheden, zeker als bepaalde zaken vaak opstapelen doorheen de dag.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?