Nederland Europees kampioen zitten, België staat achtste

Van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder zit 26% meer dan 8,5 uur op een gemiddelde dag. Nederland is hiermee 'Europees kampioen zitten'. België staat met 14% op een gedeelde achtste plaats.

Uit een rapport van de Nederlandse onafhankelijke onderzoeksorganisatie TNO blijkt dat de Nederlanders ver boven het Europese ‘zitgemiddelde’ zitten. Daar waar in Nederland 26% van de 15-plussers 8,5 uur of langer per dag neerzit, bedraagt het gemiddelde van de 27 EU-lidstaten slechts 11%.

Na Nederland (26%) volgen Denemarken (20%), Tsjechië (19%), Cyprus (18%), Griekenland (18%), Zweden (17%), Luxemburg (15%), Finland (14%) en België (14%). In Ierland (6%) zitten de minst lange zitters.

In 2022 zaten werkenden in Nederland gemiddeld 8,9 uur per dag. Dit gebeurt meer dan de helft van de tijd tijdens het werk: gemiddeld 4,5 uur. In hun vrije tijd zitten werknemers gemiddeld 3,4 uur. De overige zittijd bedraagt 1 uur en is woon-werkverkeer. De sectoren waarin het meest gezeten wordt zijn de financiële en de ICT-sector. In de landbouw en de horeca wordt het meest bewogen.

Uit het rapport van TNO blijkt ook nog dat de ‘zittijden’ tijdens en na corona fors zijn toegenomen, maar dat de trend voor de covid-periode al ingezet was.

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat langdurig zitten het risico op hart- en vaatziekten verhoogt en gepaard gaat met een hoger risico op vroegtijdig overlijden. Daarnaast zijn er sterke aanwijzingen dat langdurig zitten de kans verhoogt op het krijgen van diabetes type II, depressieve klachten en sommige vormen van kanker.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?