5 minuten lichaamsbeweging in plaats van zitten maakt wereld van verschil voor je hart

Slechts 5 minuten matig-intensieve lichaamsbeweging in plaats van zitten heeft een merkbaar positieve relatie met de gezondheid van je hart. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek onder leiding van wetenschappers van het University College Londen en de University of Sydney.

De studie, die gepubliceerd werd in het European Heart Journal, is het eerste grote onderzoek waarin is uitgezocht hoe verschillende bewegingspatronen gedurende 24 uur per dag verband houden met de gezondheid van het hart. De wetenschappers analyseerden daartoe data uit eerdere onderzoeken in vijf landen, waaronder Nederland.

De meer dan 15.000 deelnemers aan de diverse onderzoeken droegen een beweegmeter op het bovenbeen om hun activiteiten gedurende 24 uur per dag te meten. De onderzoekers brachten gemeenschappelijke indicatoren zoals BMI, buikomvang, cholesterol en bloedsuikerspiegel in kaart.

Uit de cijfers blijkt dat matig- tot zwaar-intensieve activiteiten het meeste voordeel opleveren voor de gezondheid van het hart, gevolgd door lichte activiteiten. Zitten heeft een negatieve impact.

Het onderzoeksteam maakte vervolgens een simulatiemodel om na te gaan wat er gebeurt als iemand een week lang elke dag verschillende hoeveelheden van het ene gedrag vervangt door een ander gedrag. Zo vertoonde bijvoorbeeld 5 minuten matig-intensieve beweging in plaats van zitten al een merkbaar positieve relatie met de gezondheid van het hart.

Een halfuur extra bewegen is nog beter. Een 54-jarige vrouw met een BMI van 26,5 bijvoorbeeld zal volgens de simulatie haar BMI met 0,64 kunnen verlagen. De verandering van 30 minuten zittende of liggende tijd naar matig-intensieve lichaamsbeweging kan zich ook vertalen in een afname van 2,7% in middelomtrek en een verlaging van 3,6% van de bloedsuikerspiegel.

De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat kleine veranderingen in activiteit een positief effect kunnen hebben op de gezondheid van je hart, maar dat de intensiteit van de beweging ook belangrijk is. De onderzoekers stelden ook vast dat de gezondheidsvoordelen van een verandering in leefstijl het grootst zijn bij de meest inactieve personen.

Dit grote internationale onderzoek toont aan dat er een relatie is tussen beweeggedrag en de gezondheid van je hart, maar geeft geen inzicht in het oorzakelijke verband. Op welke manier het beweeggedrag precies leidt tot een gezonder hart zal in de komende jaren nog verder onderzocht worden

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?