Naert beste Belg ooit in New York, ook Van Looveren en Van Alphen finishen

Zondag stond in New York een van de grootste marathons ter wereld op het menu. Onze landgenoten vielen in positieve zin op.

Ere wie ere toekomt: we beginnen met de winnaars. Bij de mannen troefde Geoffrey Kipsang Kamworor iedereen af. De gewezen wereldkampioen veldlopen was in 2015 al eens tweede geworden in New York en er staan ook twee wereldtitels op de halve marathon op zijn palmares. De zege in The Big Apple was wel de eerste marathonzege voor de Keniaan. Hij klopte zijn landgenoot Wilson Kipsang in de spurt en finishte na 2u10’53”. Bij de vrouwen kwam thuisloopster Shalane Flanagan als eerste over de meet (2u26’53”). Een historische zege, want het was al van 1977 geleden dat er bij de vrouwen een Amerikaanse had gewonnen.

De Belgen

Bij de Belgen was het vooral uitkijken naar Koen Naert, onze beste marathonloper van het moment die eerder dit jaar zijn besttijd verbeterde in 2u10’15”. Aangezien het parcours in New York verre van vlak is, was een nieuw pr niet het doel, maar Naert finishte wel op een mooie achtste plaats in 2u13’21”. Nooit eerder presteerde een Belgische man beter in New York. Het Belgische marathonrecord staat wel nog altijd op naam van Vincent Rousseau (2u07’20”, in 1995 gelopen in Berlijn). Bij de vrouwen was Manuela Soccol de eerste landgenote die de finish bereikte in New York. Zij werd 27ste in 2u47’04”.

Ook opvallende Belgische deelnemers in New York. Hans Van Alphen (Mediclowns) en Jan Van Looveren (Cliniclowns) liepen de marathon voor een goed doel. Ex-tienkamper Van Alphen klokte af na 3u44’01”. Op zijn Instagram liet de Limburger weten dat hij naar het einde toe de man met de hamer was tegengekomen. Tv-gezicht Jan Van Looveren, die in aanloop naar de marathon veel gewicht verloor, kwam binnen na 4u58’11”.

Geven we ook nog mee: de 70-jarige Kathrine Switzer – de eerste vrouw die ooit de Boston Marathon liep – finishte in 4u48’21”. Topmodel Karlie Kloss bereikte een beetje sneller de finish: 4u41’49”.

@nycmarathon ✅

A post shared by Karlie Kloss (@karliekloss) on

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?