Young woman walking in forest path at sunset. Summer night in nature at dawn.

Meer energie? Waarom wandelen beter helpt dan koffie

Het is misschien een van jouw vaste gewoonte geworden: ’s ochtends eerst een kop koffie drinken en na het middageten nog een om de welbekende post-lunchdip te vermijden. Maar ... Je kan veel beter je wandelschoenen aantrekken. Onderzoek toont namelijk aan dat een wandeling beter is voor je energieniveau dan de cafeïne in je kopje koffie.

Dat blijkt onder meer uit een studie van de University in Georgia. Deelnemers aan het onderzoek voelden zich energieker nadat ze 10 minuten aan lage tot matige intensiteit een trap op- en afwandelden dan wanneer ze 50 mg cafeïne consumeerden (de hoeveelheid cafeïne in een halve kop koffie). Lichaamsbeweging brengt veranderingen in de neurotransmitters van de hersenen teweeg, die een rol spelen bij je energiepeil. Daarnaast stimuleert beweging de bloeddoorstroming, waardoor je hersenen en spieren meer zuurstof en voedingsstoffen krijgen en zo je alertheid verhoogt.

5x waarom wandelen beter is dan koffie

 1. Het verbetert je algemene gezondheid
  Een korte wandeling is niet alleen een snelle oplossing om je alertheid te verhogen: als je het consistent doet, is het ook een doeltreffende manier om je algemene gezondheid een boost te geven. Regelmatige lichaamsbeweging verbetert o.a. je humeur, energieniveau én cardiovasculaire gezondheid.
 2. Het zorgt voor nieuwe prikkels
  Wanneer je gaat wandelen, verander je van omgeving, wat deugd kan doen voor je brein en je een ‘mentale reset’ geeft. Wanneer we ons moe voelen of we ons niet kunnen concentreren, heeft dat vaak te maken met stress. Door slechts 10 minuten buiten te gaan wandelen, zal je je veel relaxter voelen dan wanneer je naar je (zoveelste) kopje koffie grijpt.
 3. Het verhindert je slaap niet
  Cafeïne, zeker als je het consumeert in de late namiddag of avond, kan slaapproblemen in de hand werken. Hierdoor word je moe en daalt bijgevolg je productiviteit. Ook dit maakt wandelen een betere keuze, want het helpt je net beter slapen. Door te wandelen in de buitenlucht word je blootgesteld aan daglicht, wat je circadiaans ritme reguleert en de slaapkwaliteit verbetert.
 4. Het heeft geen neveneffecten
  Een korte wandeling zal geen ongemakkelijke veranderingen met zich meebengen. Hoewel cafeïne de alertheid en focus kan verhogen bij een matige consumptie, kan een te veel aan cafeïne leiden tot prikkelbaarheid, slapeloosheid en soms zelfs misselijkheid – geen van deze neveneffecten zal je krijgen als je voor een korte wandeling kiest.
 5. Het is calorie-arm
  Als je regelmatig cafeïnerijke dranken, zoals cola of geen pure zwarte koffie (door room, suiker, toppings aan je koffie toe te voegen) drinkt, kunnen deze dranken een calorie- (en suiker)bom zijn. Hierdoor kan je gewicht toenemen, terwijl je met wandelen net calorieën verbrandt!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?