Start nu met je voorbereiding voor een succesvolle najaarsmarathon

Schema: marathon in 3u30’

In september, oktober en november staan er met de Antwerp Marathon, Athora Great Bruges Marathon en Brussels Airport Marathon  drie populaire marathonkleppers op de loopkalender. Ambieer jij om dit najaar de 42,195 km te finishen? Dan kan je met dit 16 weken mikken op een marathon in 3u30’.  

Tekst: Liene Geysen / Schema: Thijs Dekiere – Golazo Energy / Foto: Golazo

Golazo Energy-coach Thijs Dekiere stelde het schema op aan de hand van tempo’s, waarbij je tijd op de 10 km als basis wordt genomen. “Als startvoorwaarde om met dit schema aan de slag te gaan, moet je in staat zijn om een 10 kilometer in ongeveer 43 minuten af te werken”, verduidelijkt Dekiere. “Daarnaast gaan we uit van een wekelijkse basis van 3 à 4 looptrainingen en zo’n 40 km die je vlot verteert. De tijd van je langste duurloop bedraagt 1u20 à 1u30 en je hebt idealiter al ervaring met intervaltraining. Om dit schema te kunnen volgen, moet je tijd vrij kunnen maken om 4 keer per week te gaan lopen.”

In de elfde week van het schema voorziet de coach ook een halvemarathonwedstrijd. “Op dit moment ben je voldoende getraind om die 21 km comfortabel te overbruggen. De halve marathon een goede test in functie van de marathon en maakt het mogelijk om je ambities nog bij te sturen indien nodig. Ook kan je je voedingsplan uittesten in een wedstrijdsituatie (lees: wanneer je meer stress ervaart en loopt aan een hogere intensiteit). Hou er wel rekening mee dat er niet specifiek naar deze wedstrijd wordt toegewerkt. Het is niet het hoofddoel, maar een trainingstest. Er wordt ook niet specifiek afgebouwd naar deze test in het schema, dus je start wellicht met een lichte vermoeidheid in het lichaam. Toch moet je perfect in staat zijn om sneller te lopen dan je beoogde marathontempo. Of om heel comfortabel je marathontempo te lopen”, besluit Dekiere.

Legende

Wandel-jog: afwisselend wandelen en joggen. De afwisseling gebeurt gevoelsmatig.

Wandel > jog: de wandeltijd mag langer zijn dan de jogtijd.

Jog: je jogt ononderbroken aan een rustig tempo.

HERSTEL (herstelloop): heel traag looptempo, eventueel met wandelpauzes en stretchoefeningen.
(minder dan 70% van de maximale hartslag)

LSD (Long Slow Distance): traag looptempo. (70-75% van de maximale hartslag)

EXT (extensieve uithouding): iets sneller dan LSD, maar nog altijd met een comfortabel gevoel.
(75-80% van de maximale hartslag)

INT (intensieve uithouding): sneller dan EXT, minder comfortabel gevoel, praten is nog mogelijk, maar wordt moeilijker.
(81-85% van de maximale hartslag)

Tempoloop: ononderbroken loop in hoog tempo. Het tempo ligt 10-15”/km lager dan het wedstrijdtempo op 10 km. (Bv. Loop je 10 km in 50’, dan doe je een tempoloop met 5’10”/km)

Tempo-interval: kortere afstand in hoog tempo. Dit tempo komt overeen met het wedstrijdtempo dat je op de 10 km aankan.

*Je hartslagzones kan je het best laten bepalen via een conditietest in een sportlabo.

rgb_golazo_energy