Loper belazerde de boel en won wedstrijden door zich op te sluiten op het toilet

Nieuw jaar, nieuwe valsspelers. Hun trucs om de boel te belazeren worden er in ieder geval opmerkelijker op.

We hebben in 2017 veel valsspelers gezien. Lopers die een stuk van het parcours afgesneden hadden, maar door de mand vielen door hun gps-horloge, lopers die een stuk van het traject lieten afwerken door iemand anders, …

Maar nu is er ook het verhaal van Kelly Agnew, tot voor kort een succesvolle en gerespecteerde ultraloper. Hij deed recent mee aan het duurevent Across the Years in Arizona (waar Dave Proctor stevig uitpakte). Na afloop werd Kelly gediskwalificeerd omdat hij had valsgespeeld. Om diezelfde reden pakte de organisatie meteen ook zijn overwinningen uit 2013 en 2016 af.

De organisatie van de Amerikaanse ultra rook de voorbije jaren al onraad en besliste om het loopgedrag van Kelly dit jaar van zeer nabij te volgen. Tijdens Across the Years lopen de deelnemers rondjes van zo’n 1,6 kilometer. Na zo’n rondje, stopte Kelly met lopen, waarna hij zich op het toilet verstopte. Daar rustte hij zo’n 7 minuten uit, om een tijdje later weer tevoorschijn te komen en zijn wedstrijd net voor de timingmat aan de finish te hernemen. Hij dacht zo een rondje op de teller te zetten zonder een inspanning te leveren, maar de organisatie betrapte hem.

Aangezien Kelly al vaker ultra’s won en ook records heeft neergezet, gaan diverse wedstrijden nu de data uit het verleden bekijken. De ultraloper zelf reageerde nog niet, maar beseft vast dat het er voor hem niet zo goed uitziet.