Wat is een lumbale lordose precies?
David Bombeke: “Een lordose is een holling, de lumbale wervels zijn de onderste vijf van de wervelkolom. De lumbale lordose slaat dus op de gebogen positie waarin die wervels staan. Het is normaal dat de onderrug hol is. De wervelkolom loopt in een soort S-vorm, en dat is nodig om schokken op te vangen. Moesten we een rechte wervelkolom hebben, dan zouden we allemaal zware rugpatiënten zijn. Maar de lumbale holling kan ook te sterk zijn.”
Wat zijn de symptomen?
“Dit fenomeen hoeft niet per se symptomen te hebben, maar de kans op klachten wordt wel groter. Sommige mensen kunnen er perfect mee leven zonder er ooit last van te hebben. Maar bij lopers, die veel schokken te verwerken krijgen, is het risico wel groot. Wat je ook ziet, is een verminderde controle en stabiliteit.”
Hoe krijg je het & hoe behandel je het?
“Het is aangeboren. Ik geef in de eerste plaats veel oefeningen op bekkenpositionering. De onderrug sluit aan op het bekken, dus die twee beïnvloeden elkaar voortdurend. Veel mensen kantelen hun bekken naar achteren, en daardoor worden ook de hamstrings niet goed aangestuurd. Daarom staan oefeningen op controle van het bekken centraal. Daarbij komen uiteraard ook oefeningen om de overdreven holling wat weg te werken. Vooral buikspieroefeningen, maar ook rugoefeningen. Al krijg je het nooit helemaal weg.”
Kan kraken helpen?
“Manipulatie zal de acute pijn wegnemen, maar dat is pure symptoombestrijding. Je moet proberen om de oorzaken aan te pakken en die liggen in de controle van het bekken.”
Zijn er manieren om het te voorkomen?
“Als je ermee geboren bent, krijg je het waarschijnlijk nooit helemaal weg. Maar je kan wel veel doen om te vermijden dat je klachten krijgt. De oefeningen voor bekkencontrole en rompstabilisatie die ik eerder aanhaalde, maar wat ik mijn patiënten ook vaak laat doen, is schoolslag zwemmen. Die beweging dwingt je om je bekken bij het uitduwen telkens in een goede positie te brengen. Wat we bij lopers ook elke keer weer zien, is dat ze te lang met versleten schoenen lopen. Dat is niet alleen nefast voor de onderrug, maar het werkt ook bijna iedere denkbare loopblessure in de hand. Zelfs ervaren lopers onderschatten blijkbaar hoeveel geweld je je lichaam daarmee aandoet.”