OOSTENDE, BELGIE - MARCH 28 : Covershoot met Xavier Taveirne. On 28, March, 2023 in Oostende, Belgie, 28/03/2023 © Gregory Van Gansen/Imagetting

Journaalanker Xavier Taveirne: “Ik was zo trots op die eerste loopmedaille”

Voor het coverinterview van het nieuwste RunningBE magazine spraken we met journaalanker Xavier Taveirne. Taveirne is vooral bekend van actualiteitsprogramma’s, maar eigenlijk droomde hij ervan om sportjournalist te worden.

Taveirne: “Mij boeien vooral de verhalen achter de sport. De psyche van de sporter: grote euforie en diepe dalen, afzien en jezelf afbeulen, ’s ochtends om 5 uur in het zwembad springen, … Of zoals Mieke Gorissen na de marathon op de Olympische Spelen in Tokio: zij ging helemaal uit haar dak na een 28ste plaats. Dat is waar sport voor mij om draait: pure en oprechte emoties.”

Tijdens de Olympische Spelen in Londen en Rio kon Xavier Taveirne zich als correspondent voor de VRT even helemaal onderdompelen in de emoties. “Ik was er niet voor het sportieve aspect, wel om de context vast te leggen waarin die Spelen werden afgewerkt. Zo was er in Londen nog veel angst voor een aanslag en in Brazilië had je het sociaal-maatschappelijke gegeven van het land. Maar ik heb ook de ouders van de hockeyspelers gevolgd. Dan hoor je hoe nuchter die mensen omgaan met de godenstatus van hun zoon. ‘Ja, hij speelt nu toevallig goed hockey, maar ik ben ook trots op wat mijn andere kinderen presteren.’ Tijdens de finale van de zevenkamp zat ik in de buurt van de trainer van Nafi Thiam. Die vreugde, die passie, … Dat is heel mooi om van dichtbij te kunnen zien.”

Zat er in Xavier Taveirne ooit een topsporter verscholen?

“Niet meteen. In mijn jeugd heb ik wel wat tennis gespeeld, maar door overbelasting aan de knie ben ik gestopt. Daarna heb ik heel lang niets gedaan. Tot ik een paar jaar geleden een ontsteking aan het strottenhoofd kreeg. Omdat ik alleen maar vloeibaar eten naar binnen kreeg, ben ik op korte termijn heel veel afgevallen. Dat wilde ik graag zo houden en omdat ik niet graag wandelde, ben ik beginnen te lopen. Start 2 Run met Evy Gruyaert in de oren. Plots kon ik 5 km lopen, dus heb ik mezelf twee jaar geleden ingeschreven voor Dwars door Brugge. De korte afstand van 6,5 km. Aan de finish kreeg ik mijn eerste loopmedaille, ik was ongelooflijk trots op mezelf. In gedachten zag ik terug dat kleine mollige ventje met acné voor mij. Nu stond ik daar met een medaille. Een jaar later liep ik de 15 km.”

En hoe ging het?

“Ik had nooit gedacht dat ik het zo tof zou vinden. Ik dacht dat ik vaak zou moeten stoppen en wandelen, maar ik heb doorgezet tot aan de finish. Net over de streep ben ik tegen de grond gegaan. Ik was helemaal kapot, mijn bekken deed heel veel pijn. Ik was met de fiets naar de start gekomen, op de terugweg heb ik liggen huilen van de pijn. En toch voelde ik die runners’ high. De wedstrijd werd trouwens gelopen op moederdag. Toen ik bij haar op bezoek was, heb ik bijna de hele tijd over mezelf gepraat. (Wijst naar zichzelf) ‘Kijk eens wat ik gedaan heb.’ Ik was zó blij.”

Het volledige interview lees je in het mei/juninummer van RunningBE magazine. RunningBE is verkrijgbaar in de dagbladhandel, Standaard Boekhandel en supermarkt. Lees een artikel of het hele nummer digitaal via Blendle of bestel het magazine online via de webshop.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?