Hoe oud is je lichaam écht? Deze simpele test geeft inzicht in je biologische leeftijd

Balanceren op één been is meer dan alleen een yogahouding. Nieuw onderzoek suggereert dat het iets kan vertellen over de snelheid waarmee je lichaam veroudert.  
Biologische leeftijd

Je biologische leeftijd geeft aan hoe fit, soepel en sterk je lichaam echt is en kan sterk verschillen van je kalenderleeftijd of chronologische leeftijd. Onderzoekers van de Mayo Clinic in Minnesota hebben een test ontdekt die inzicht kan geven in deze biologische leeftijd: de tijd waarop je op één been kunt balanceren, kan aantonen hoe je lichaam veroudert, en preciezer: de snelheid waarmee je neuromusculair sensorisch systeem veroudert. Dit systeem is een netwerk van zenuwen dat onze spieren met onze hersenen en het ruggenmerg verbindt, waardoor onze spieren kunnen bewegen wanneer dat nodig is. Een achteruitgang van dit systeem gaat hand in hand met veroudering en kan leiden tot tragere bewegingen en reacties.

“Balanceren op één been vereist meerdere fysiologische functies die allemaal meestal afnemen met de leeftijd. Denk hierbij aan een afname van kracht in been, rug- en buikspieren, alsook van functies die betrekking hebben op jouw capaciteit om informatie te verwerken en jouw reflexen,” aldus Prof. David Proctor, expert op het gebied van veroudering en lichaamsbeweging aan de Pennsylvania State University in de VS.

Goed en slecht been

De studie, gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift PLOS, beoordeelde het vermogen van 40 deelnemers tussen de 50 en 80 jaar om op één been te balanceren. De deelnemers hadden vergelijkbare kenmerken op vlak van lichaamslengte, gewicht en fysieke activiteitsniveaus. Het enige verschil tussen hen was hun leeftijd.

Elke persoon werd gevraagd om vier keer 30 seconden op een been te balanceren: een poging per been, eerst met de ogen dicht en nadien met de ogen open. Om te zien hoe leeftijd hun evenwicht beïnvloedde, hield het team bij hoeveel seconden elke persoon bij elke poging in balans bleef in de tijdspanne van 30 seconden.

Wat bleek? Met elke 10 jaar dat iemand ouder werd, nam het wiebelen met 6,3 procent toe als de ogen open waren en zelfs met 10,5 procent als de ogen gesloten waren. De onderzoekers ontdekten ook dat deelnemers een goed en slecht been hadden. Op het goede been konden deelnemers per 10 jaar gemiddeld 1,7 seconden minder lang balanceren. Op het slechte been was dit 2,2 seconden minder lang.

Conclusie: de tijd die iemand stabiel op een been kan staan, kan een graadmeter zijn voor het verouderingsproces en dus inzicht geven in je biologische leeftijd.

Hoe lang kan jij in evenwicht blijven?

Balanceren gedurende 30 seconden vereist niet veel spierkracht, maar wel voldoende neuromusculaire controle. Naarmate de leeftijd toeneemt, nemen beide echter af, wat leidt tot meer gewiebel en kortere balanstijden. Wil je de test doen? Noteer hoe vaak en hoe snel je wiebelt per been (met en zonder ogen toe). Je kan die tijd vergelijken met leeftijdsgenoten en/of elk jaar opnieuw testen.

Wil je de natuurlijke achteruitgang bij het ouder worden beperken? Eerdere studies hebben aangetoond dat balanstrainingen en aerobe activiteiten, zoals lopen, dit leeftijdsgebonden verval kunnen voorkomen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?