Hoe operazangers hardlopers kunnen helpen

De English National Opera in Londen heeft een programma opgezet om COVID-patiënten hun longcapaciteit te doen herwinnen. Zouden ook hardlopers iets kunnen bijleren van operazangers?

Kortademigheid, borstpijn en vermoeidheid zijn – zelfs maanden nadat het coronavirus uit hun lichaam is verdwenen – vaak gehoorde klachten bij mensen die getroffen zijn door COVID-19. “Kunnen we onze expertise op het vlak van ademhalingstechnieken en vergroting van longcapaciteit niet ten dienste stellen van deze COVID-patiënten?”, opperde enkele maanden geleden iemand bij de English National Opera.

Het Britse ziekenhuisnetwerk Imperial College NHS Trust sprong mee op de kar en dat resulteerde in het project ENO Breathe, waarmee binnenkort 1000 COVID-patiënten geholpen zullen worden. Operazangers, -zangeressen en stemcoaches zullen hen een goede houding en ademcontrole aanleren. Zo zullen ze hun longcapaciteit ten volle ­benutten en hun angstgevoelens onder controle krijgen.

“Als je met de juiste intervallen en lengte ademt, kun je veel stress weg­halen”, zegt klassiek zangeres Lore Binon in De Standaard. “Als je longen beschadigd zijn door COVID-19 heb je wellicht de neiging om hoog en kort adem te halen.”

Wat Binon vervolgens vertelde, zal ook de lezers van running.be de oren doen spitsen: “Ook mensen die lang niet gesport hebben en dan plots gaan hardlopen, doen dat. Zo belast je je keel en je luchtwegen. Als je lager en met meer steun ademt, spaar je die bovenkant een beetje. Die ademhalingstechniek wordt trouwens ook ingezet als therapie bij mensen die last hebben van stress en slapeloosheid.”

GEEUWEN EN ZUCHTEN

Maar ook voor hardlopers zouden dergelijke oefeningen dus bijzonder nuttig kunnen zijn. Stemcoach David Davidse heeft in De Standaard nog een paar goeie tips voor iedereen die efficiënter wil leren ademhalen. “Maak je lichaam groot en breed zodat de lucht vrij kan binnenstromen. Als je ineengedoken bent, lukt dat niet. Goede basis­oefeningen zijn geeuwen en zuchten. Bij het uitademen gaat er zuurstof naar je hersenen en ervaar je een gevoel van ontspanning.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?