Het hele artikel ‘De menstruatiecyclus: een onzichtbare factor in (top)sport’ lees je in het mei/juninummer van RunningBE-magazine. Verkrijgbaar in de winkel en online via onze webshop.
Sprintster en hordeloopster Hanne Claes worstelde lang met de impact van haar cyclus op haar prestaties. “Na mijn puberteit kreeg ik veel last van mijn menstruatie. Dokters schreven me de pil voor, maar daarvan kwam ik bij en ging ik trager lopen. Met trainers kon ik het onderwerp niet echt bespreken: zij reageerden ongemakkelijk. Bij andere atletes, zoals Kim Gevaert of Elodie Ouédraogo, kon ik wel terecht voor advies, maar het bleef een zoektocht, trial-and-error.”
Het keerpunt komt er in 2014 op het EK in Zürich. “Op de ochtend van de reeksen van de 400 meter horden begon mijn menstruatie. In combinatie met stress, migraine, overgeven en krampen betekende het dat ik ook mentaal niet in orde was. Ik zette mijn slechtste prestatie op een kampioenschap neer. Toen besefte ik dat ik het anders moest aanpakken.”
Claes bespreekt haar opties met een gynaecoloog, van anticonceptie is ze nog altijd geen fan. Ze leest boeken over het onderwerp en zoekt op het internet. “Toen begon ik mijn trainingsschema aan te passen aan mijn cyclus. Hoe beter ik mijn lichaam leerde kennen, hoe meer ik wist wanneer ik in het rood kon gaan en wanneer niet. In de aanloop naar de menstruatie voelde mijn lichaam minder krachtig en kreeg ik vaker ontstekingen. Met supplementen verminderde ik de effecten: omega 3 tegen ontstekingen, magnesium tegen krampen, aspirine om de menstruatiepijn te verzachten.”
Soms staan de sterren gunstig en komen races op een ideaal moment. “Bijna al mijn persoonlijke records, zoals dat op de 400 meter horden in La Chaux-de-Fonds, liep ik in de eerste twee weken na mijn menstruatie. Op dag vijf kan ik de wereld aan. Dan kan ik ook mentaal bergen verzetten. “Maar”, zo zegt Claes, “wat voor één atleet werkt, werkt niet noodzakelijk voor een ander.” Daarom raadt Claes beginnende lopers aan om hun lichaam te leren kennen. “In een app kan je symptomen bijhouden, zoals: ‘ik had geen energie vandaag’. Zo kan je wijzere beslissingen maken, bijvoorbeeld om niet door te duwen op een moment dat je lichaam dat eigenlijk niet wil.”
Is trainen volgens je cyclus een efficiënte trainingsmethode? Hoe zinvol is het om je trainingen hierop af te stemmen en hoe doe je dat dan? Lees het volledige artikel met advies van experte Danne Boterenbrood in RunningBE-magazine.