Expert pleit voor veelzijdig bewegen: het Athletic Skills Model wint ook in België aan populariteit

De winter is in het land. De komende maanden staan er minder evenementen op het programma en het weer nodigt niet altijd uit om de loopschoenen aan te trekken. Kortom: een ideaal moment om op een andere manier aan je lichaam te werken. En om jezelf een spiegel voor te houden. We spraken erover met René Wormhoudt, gerenommeerd fysiotherapeut en conditietrainer van het Nederlands voetbalelftal.

Als René Wormhoudt (60) op een zonnige donderdagochtend aanschuift voor een gesprek met RunningBE-magazine heeft hij er drukke weken op zitten. Hij was als conditietrainer op pad met de nationale voetbalselecties van Nederland. De mannen speelden EK-kwalificatieduels, de vrouwen kwamen uit in de Nations League. Naast zijn rol bij de Oranje Leeuwen en -Leeuwinnen ligt Wormhoudt, van oorsprong fysiotherapeut, samen met prof. dr. Geert Savelsbergh aan de basis van het Athletic Skills Model (ASM). Daarin staat veelzijdig bewegen centraal. Aan de hand van dit model legde de Athletic Skills Company in Nederland ruim 50 accommodaties aan en werden duizenden sport- en beweegprofessionals opgeleid. De groei van de laatste jaren laat zien dat het ASM aanzienlijk terrein wint. Ook in België. Sinds vorig jaar is de praktisch en wetenschappelijk onderbouwde visie op bewegen namelijk ook bij ons toegankelijk voor leraren Lichamelijke Opvoeding (LO), fysiotherapeuten en trainers uit alle sporttakken. Daarnaast kende de Hogeschool PXL in Hasselt de primeur om de eerste ASM-gymzaal, een zogenaamde ‘PLAYCE’, in België te openen. Minister van Onderwijs en Sport, Ben Weyts, was op 17 oktober 2022 aanwezig bij de opening.

Wormhoudt loopt zelf een keer per week en staat daarnaast één keer per week op de padelbaan. Ook is hij twee keer per week aan het crossfitten. Het is niet toevallig dat het een veelzijdig programma is, de rode draad van het ASM-model. Die bestaat uit 10 grondvormen van bewegen, de zogenaamde ‘Schijf van 10!’. Wormhoudt: “Veelzijdig bewegen vermindert de kans op overbelasting en blessures. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat mensen die veelzijdig zijn opgeleid specifieke vaardigheden beter uitvoeren. En ja, dat geldt ook voor lopers.”

René Wormhoudt, grondlegger van het Athletic Skills Model.
Veelzijdig

Wormhoudt zelft gaat naast zijn wekelijkse hardloopsessie ook één keer per week padellen en doet hij twee keer per week aan crossfit. Het is niet toevallig dat het een veelzijdig programma is, de rode draad van het ASM-model. Die bestaat uit tien grondvormen van bewegen, de zogeheten Schijf van 10!. Wormhoudt: “Veelzijdig bewegen vermindert de kans op overbelasting en blessures. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat mensen die veelzijdig zijn opgeleid, specifieke vaardigheden beter uitvoeren. En ja, dat geldt ook voor hardlopers.” Het is daarom dat Wormhoudt, die 24 jaar werkzaam was in de jeugdafdeling van Ajax, de voetballers van het Nederlands elftal ook andere sporten laat doen. Wormhoudt: “Denk dan aan padel, badminton of een spelletje zoals schone en vieze voeten halen (een Nederlandse oefenvorm van sprinten, red.). Dat soort dingen doen we dan bijvoorbeeld op een mat of op sokken. Op die manier geef ik aandacht aan andere grondvormen, waardoor de kans op blessures vermindert. En daarbij: het is hartstikke leuk.”

 

 

In het nieuwste RunningBE-magazine legt René Wormhoudt hoe dit juist in zijn werk gaat en hoe je als loper leert om veelzijdig te bewegen en er je voordeel uit te halen.
RunningBE-magazine is verkrijgbaar in de winkel en in de webshop.
Je kan RunningBE ook volledig digitaal lezen via Blendle.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.