Eddy Vierendeels: de Vlaamse wonderloper

In de 'Het Geheim van Hardlopen'-rubriek maken we deze week kennis met Eddy Vierendeels. Ontdek waarom deze man de Vlaamse wonderloper genoemd wordt!

Tijdens de Marathon van Eindhoven in 2013 werd de 1ste druk van ‘Het Geheim van Hardlopen’ gelanceerd. Auteurs Hans en Ron hadden op 12 en 13 oktober een stand op de Marathon Expo, waar ze onder meer een wedstrijdje organiseerden wie het beste zijn tijd op de marathon kon voorspellen. Eén van de deelnemers vulde een tijd van 2u38′ in op het formulier. Hans raakte aan de praat met deze loper en hoorde dat hij 61 jaar was! Al snel bleek dat hij Eddy Vierendeels heette en in 2012 daadwerkelijk deze fenomenale tijd gelopen had in Eindhoven. Hans was diep onder de indruk en sprak meteen af om een stukje over Eddy te gaan schrijven. Via de mail hebben Eddy en Hans inmiddels een goed contact opgebouwd en kwamen we nader op de hoogte van het ongelooflijke levensverhaal van dit Vlaamse wereldwonder.

Een geboren kampioen

De geschiedenis van Eddy Vierendeels leest als een sprookje over een wonderloper. Eddy deed voor zijn 50ste nooit aan sport! Hij is geboren op 7 november 1952 en woont in Oetingen. Tijdens zijn schoolperiode (15-17 jaar) viel het wel op dat hij zonder training steevast bij de beteren behoorde als er gelopen moest worden. Hij werd dan ook regelmatig geselecteerd voor deelname aan loopnummers bij inter-scholen wedstrijden. Na zijn schooltijd heeft hij geen stap meer aan sport gedaan, totdat hij in 1985 voor een weddenschap aan de toog in zijn stamcafeetje besliste om met enkele vrienden mee te gaan doen aan de 20 km van Brussel. Zonder enige training liep hij daar 1u19′! Het jaar erop kochten de vrienden loopschoenen en gingen ze 3 weken van te voren wat lopen in een nabij bos, met als resultaat 1u12′. Daarna zijn de vrienden gestopt met lopen en gingen ze wat fietsen. Eddy ging dat ook gemakkelijk af en met name bergop kon hij de grote versnelling makkelijk rond krijgen.

Vanaf de bank meteen kampioen!

In 2002 volgde Eddy de trainingen van zijn zoon Pieter vanaf de bank op het atletiekterrein. Een bestuurslid van de atletiekclub Pajottenland vroeg Eddy om eens mee te trainen. Eddy zocht zijn oude loopschoenen uit 1985 weer op en stond op een novemberavond in 2002 voor zijn eerste training (in fietskledij) op de atletiekbaan. Eddy kon meteen mee met de beteren en hoorde iemand zeggen “dienen eenen hangt daar nog achteraan hoor”, waarop iemand anders antwoordde “het zal niet voor lang meer zijn”. Maar den Eddy bleef maar vastbijten en werd niet gelost. Sindsdien heeft hij de bijnaam van snellen Eddy. Zijn enorme talent bleek onmiddellijk, want in 2003 werd hij meteen al Belgisch Kampioen op de 5 en de 10 km bij de M50!

De prestaties van ‘den snellen Eddy’

Als wedstrijdatleet liep Eddy al in zijn eerste jaar tijden, waar de meesten van ons alleen maar van dromen. Zijn prestaties op de 5 km (16’38″94), de 10 km (35’01″57) en de halve marathon (1u18’23) waren meteen van een niveau dat gewone lopers nooit zullen halen, ook al trainen ze tot ze een ons wegen. Eddy is daarmee eens te meer een bewijs van de stelling dat talent de allerbelangrijkste factor is bij hardlopen. Zijn prestaties vormen tevens een bron van inspiratie en bewondering voor het legioen van ‘gewone’ hardlopers. De tabel en figuur geven een overzicht van zijn indrukwekkende prestaties.

Het wereldrecord van Eddy op de 10 km is vetgedrukt weergegeven. Met de calculator van onze website www.hetgeheimvanhardlopen.be kan berekend worden dat de prestaties van Eddy vergelijkbaar zijn met tijden van 27’30” op de 10 km en 2u08 op de marathon op 30 jarige leeftijd!

Uit de grafiek blijkt dat ook de prestaties van Eddy zich weer keurig houden aan de formule van Pete Riegel met een machtsfactor van 1,07. De VO2 max van Eddy is uitzonderlijk hoog, volgens een test in 2013 op de Universiteit van Gent zelfs 62,77 ml/kg/min. Wat een zegen moet het zijn om op je 60ste over zo’n motor te beschikken!

Wat zit er nog meer in het vat?

In de afgelopen 11 jaar heeft Eddy een indrukwekkende palmares opgebouwd. Zo werd hij 13 keer Belgisch Kampioen op de 5 en 10 km, Europees Kampioen op de veldloop en verbeterde hij in 2013 het wereldrecord op de 10 km bij de M60 (34’09″09).

De vraag lijkt gewettigd of Eddy in de komende jaren in staat zal zijn om de wereldrecords van Ed Whitlock te evenaren of zelfs te verbeteren? Zelf is hij daar heel nuchter onder. Wel zitten de bezoekjes aan cafeetjes er niet meer zoveel in sinds hij atleet is geworden, maar na de training drinkt hij op de atletiekclub nog wel enkele glaasjes Trappist of Carlsberg, wat zijn maatjes groene thee noemen. Eddy hoopt in 2014 of 2015 een gooi te doen naar het WR op de uurloop en zijn record op de 10 km nog scherper te stellen. Als hij geen blessures krijgt, droomt hij er wel van om het wereldrecord op de marathon bij de M60 (dat staat nu op 2:36:30) te verbeteren bij de marathon van Eindhoven. Wij zullen zijn prestaties in ieder geval nauwkeurig en vol bewondering gaan volgen!

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door Hans van Dijk en Ron van Megen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?