Doe jij ook mee aan de Veggie Challenge?

Na de alcoholvrije februarimaand met Tournée Minerale is het in maart tijd voor een nieuwe uitdaging op het vlak van gezondheid en eten en drinken. Op 1 maart start de vijfde editie van de Veggie Challenge!

De Veggie Challenge is een gratis online uitdaging die alle Belgen aanmoedigt om 31 dagen lang minder vlees te eten. In de app van de Veggie Challenge kan je aanduiden of je gaat voor 31 dagen vegan, 31 dagen vegetarisch of – voor wie momenteel nog een echte ‘carnivoor’ is – het starten met vleesvrije dagen.

Via de app krijg je allerlei receptideeën en informatie om je de komende weken op weg te helpen. Daarnaast kan je in de app bijhouden wat je eet en kom je zo te weten wat jouw persoonlijke impact is.

Plantaardig eten is goed voor je eigen gezondheid, maar ook die van het klimaat én de dieren. Tijdens je challenge ontvang je dagelijks updates over hoeveel dierenlevens, CO2, water en land je bespaart door meer veggie of plantaardig te eten. Switch je van een gemiddeld Belgisch dieet naar plantaardig, dan bespaar je in 31 dagen meer dan:

  • ​2 dierenlevens
  • 62 kg CO2-EQ (staat gelijk aan 520 km rijden met de auto)
  • 36.000 liter water
  • 80 vierkante meter land

 

Ook gemeentes, steden en organisaties worden via de Veggie Challenge uitgedaagd om een rol te spelen in de omschakeling naar een duurzamere samenleving. Meer dan tien steden gaan de uitdaging aan en moedigen hun inwoners aan om ook mee te doen. Zo strijden zij voor de titel van ‘Beste Veggie Stad 2024’. Vorig jaar ging die eer naar Leuven en in 2022 naar Hasselt.

De Veggie Challenge is een initiatief van ProVeg vzw, de opvolger van EVA, een Belgische vzw die sinds 2000 bouwt aan een plantaardige wereld. ProVeg International is de eerste internationale organisatie die zich specifiek inzet voor plantaardige voeding. Tegen 2040 wil het de wereldwijde consumptie van dierlijke producten halveren.

Volgens ProVeg zegt 40% van de Belgen meer plantaardig te willen eten, maar de meerderheid doet dat momenteel nog niet. Daar wil ProVeg met de Veggie Challenge verandering in brengen. Uit een bevraging zes maanden na de vorige editie bleek dat bijna 60% van de deelnemers nog steeds vaker plantaardig eet dan voorheen. Maar liefst 92% van de deelnemers liet weten graag opnieuw te willen meedoen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?