Dit is het aantal kilocalorieën dat je minder moet eten voor een gezonder hart

Wat je eet heeft een grote impact op je hartgezondheid. Je voedingsgewoonten beïnvloeden namelijk onder meer je bloeddruk, cholesterol en bloedsuiker. Dankzij bepaalde voedingsgewoonten te wijzigen, kan je je hartgezondheid dan ook bevorderen.

Een nieuwe studie in Circulation, het wetenschapstijdschrift van The American Heart Association, kon nu ook vaststellen dat een dagelijkse calorievermindering van amper 200 kilocalorieën al een groot verschil kan maken.

Wie een gezond gewicht heeft, als gevolg van een gezonde levensstijl, hoeft natuurlijk geen kilocalorieën te schrappen. Maar voor wie kampt met overgewicht kan een dagelijkse vermindering van 200 kilocalorieën wel een belangrijke richtlijn zijn om het hart gezond(er) te maken. Uit het onderzoek blijkt dat de stijfheid van de hoofdslagader verbeterde bij ouderen (tussen 65 en 79 jaar) met obesitas die 200 kcal minder consumeerden en vier dagen per week aan aerobe inspanningen deden. De stijfheid van de hoofdslagader is een maatstaf voor je hartgezondheid en gaat van nature achteruit bij het ouder worden.

Een andere belangrijke bevinding van het onderzoek: de deelnemers aan de studie hadden na 5 maanden gemiddeld 9 kilogram verloren. Zij die slechts 200 kilocalorieën uit hun dieet schrapten genoten bovendien van dezelfde gezondheidsvoordelen als zij die tot 600 kilocalorieën per dag minder opnamen.

HAALBARE TIPS VOOR EEN LAGERE CALORIE-INNAME

Deze bevinding toont nog maar eens aan dat je geen drastisch dieet met weinig kilocalorieën hoeft te volgen om gezond te zijn. 200 kilocalorieën schrappen is haalbaar. Kleine voedingswijzigingen doorvoeren en enkele simpele trucjes toepassen kunnen al helpen. Enkele tips:

1. Vermijd lege calorieën: beperk je consumptie van gesuikerde en alcoholische dranken. Deze producten hebben geen enkele toegevoegde waarde voor je gezondheid.
2. Gebruik minder vetstof om te koken: vervang ongezonde bakvetten eens met andere vloeibare smaakmakers, zoals citroensap, bouillon of tomatensaus voor een minder calorieijke smaaktoevoeging.
3. Kies voor slanke tussendoortjes: je chips voor een appel ruilen als tussendoortje is een oud trucje, maar je kan er wel dagelijks meer dan 150 kcal mee schrappen. Als je liever een hartige snack eet, kan je je chips bijvoorbeeld vervangen door zelf gezonde popcorn te maken.
4. Eet van kleinere borden: soms kan een psychologisch trucje ook helpen om onbewust minder kilocalorieën te eten. Het is bewezen dat wanneer je van kleinere borden eet, je effectief ook minder eet (zonder dat je het gevoel hebt dat je je iets ontzegt).
5. Gebruik kruiden voor meer smaak: vervang zout met specerijen, zoals kurkuma, ras-el-hanout, paprikapoeder, …
6. Kies salsa of maak zelf een gezonde alternatieve saus: salsa is een perfect alternatief voor een romige dip. En ook in je hoofdgerechten kan je caloriebewustere keuzes maken. Zo kan je bechamelsaus vervangen door een lichte gezonde versie te maken op basis van bloemkool.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?