Portrait of a young sports woman in yellow t-shirt sitting indoors with healthy food and dumbbells on the table

Dit drankje levert je 4 verrassende gezondheidsvoordelen op

Water is cruciaal voor je gezondheid: het reguleert onder meer je lichaamstemperatuur, houdt je gewrichten soepel en verwijdert afvalstoffen uit het lichaam. Maar laten we eerlijk zijn: soms is water niet meteen het aantrekkelijkste drankje om uit te kiezen.

Een populaire manier om water meer smaak te geven is door er fruit, groenten en/of kruiden aan toe te voegen. Naast extra smaak, leveren deze toevoegingen ook nog andere gezondheidsvoordelen op. Een van onze favoriete ingrediënten om geïnfuseerd water mee te maken? Komkommer! De combinatie van deze groente en water zorgt voor een extra hydratatieboost, extra voedingsstoffen en kan zelfs bijdragen aan een lager gewicht.

DE VOORDELEN
  1. Betere hydratatie

Komkommerwater is een handige manier om je lichaam te hydrateren als je niet graag water drinkt. Naast de hierboven vermelde voordelen, is voldoende water drinken ook belangrijk voor je energieniveau, focus, spijsvertering en huid.

Door water te drinken vermijd je dehydratatie, wat kan leiden tot hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, verminderde huidelasticiteit en een lage bloeddruk. Door hydraterende voeding – zoals komkommer – aan je water toe te voegen verminder je het risico op dehydratatie nog meer dan wanneer je enkel puur water drinkt. Komkommer bestaat dan ook voor bijna 100% uit water, wat het de ideale groente maakt om aan je water toe te voegen.

  1. Extra voedingsstoffen

Nadat je je glas water hebt leeggedronken, doe je er goed aan om de komkommerschijfjes ook op te eten voor een een maximale hydratatieboost. Het is nog niet vastgesteld hoeveel voedingsstoffen van vruchten of groenten in het water terecht komen, dus als je ze opeet ben je er zeker van dat je alle nutriënten van de vrucht of groente binnenkrijgt. Vezels, calcium, ijzer, magnesium, fosfor, zink en vitamine K zijn allemaal voedingsstoffen die je in komkommer kan terugvinden.

  1. Rijk aan antioxidanten

Antioxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen – molecules die oxidatieve stress veroorzaken en schade aan je cellen kunnen aanbrengen. Deze oxidatieve stress kan leiden tot ontstekingen en een rol spelen bij o.m. kanker en hartziekten. Wanneer je de hoeveelheid antioxidanten in je voedingspatroon verhoogt, help je je lichaam beschermen tegen celschade en het ziekterisico te verkleinen of zelfs vermijden.

Komkommers bevatten een verscheidenheid aan antioxidanten, waaronder flavanoïden (plantaardige stoffen), vitamine C, betacaroteen, mangaan en fisetine.

  1. Lager gewicht

Als je geïnfuseerd water met komkommer verkiest boven gesuikerde dranken zou komkommerwater ook kunnen bijdragen aan gewichtsverlies. Een derde van een middelgrote komkommer bevat slechts 10 kilocalorieën, water geen enkele. Als je dat vergelijkt met een 1 glas cola (25 cl) – dat 105 kcal bevat – hoef je je winst enkel maar uit te tellen. Door gesuikerde dranken in te ruilen voor komkommerwater, kan je je calorie-inname dus drastich verminderen.

Bovendien hebben komkommers ook een lage energiedichtheid. De energiedichtheid geeft aan hoeveel energie er per eenheid in een voedingsmiddel zit. Om bv. 200 kilocaloriën binnen te krijgen, zou je al zo’n 12 tot 15 komkommers moeten eten. Dit is natuurlijk in sterk contract met de 200 kilocalorieën die je al binnen hebt met 2 glazen cola. Het is wetenschappelijk bewezen dat voeding met een lage energiedichtheid (die veel water en vezels bevatten), zoals komkommer, gelinkt worden aan gewichtsverlies.

HOE MAAK JE KOMKOMMERWATER?

Nu je voordelen kent, is de volgende stap om natuurlijk je eigen komkommerwater te maken. En dat is supersimpel! Snij de gewenste hoeveelheid komkommer in schijfjes en doe ze bij het water. Je kan ook bruiswater nemen en extra ingrediënten, zoals munt of limoen, toevoegen voor extra smaak!

Je kan het geïnfuseerde water tot 3 dagen bewaren in je ijskast.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?