Deze vitamine verhoogt de vetverbranding bij koud weer

Zij die graag wat gewicht willen verliezen, zullen de koudere dagen plots heel wat aangenamer vinden.

Uit een recente studie blijkt namelijk dat koude omstandigheden vitamine A-spiegels verhogen en daarmee de vetverbranding bevorderen. De studie, gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift Molecular Metabolism, onderzocht het effect van koude en vitamine A op het omzetten van wit (slecht) naar bruin (gezond) vet. Overtollige kilocalorieën worden door het lichaam opgeslagen in wit vet, dat zich voornamelijk rond onze buik, billen en bovenbenen bevindt. Bruin vet daarentegen gaat je energie wél omzetten (verbranden) en warmte genereren. Dit vet speelt dan ook een belangrijke rol in de strijd tegen overtollige kilo’s.

Massaal aan de vitamine A-supplementen?

Dat koude omstandigheden je bruine vet stimuleren, was al bekend. Maar een onderzoeksgroep, verbonden aan de Universiteit van Wenen, toonde nu ook aan hoe we wit vet kunnen omzetten naar bruin vet door naar de rol van vitamine A te kijken. Lage temperaturen zorgen namelijk voor verhoogde vitamine A-spiegels bij muizen en mensen, wat bijdraagt aan de vettransformatie en dus die hogere vetverbranding.

Zo werden er verhoogde vitamine A-spiegels en de vitamine A-transporter (het zogenaamde retinolbindend eiwit) vastgesteld wanneer de muizen met koude in contact kwamen. Dat zorgde voor een omzetting van wit naar bruin vet en dus een verhoogd energieverbruik. Omgekeerd: wanneer de onderzoekers de vitamine A-transporter blokkeerden, werd de vetoxidatie en warmteproductie verstoord. Daardoor bleef het witte vet wit en konden de muizen zich niet tegen de koude beschermen.

Nu hoef je niet meteen naar die vitamine A-suppelementen te grijpen. Florian Kiefer, die het onderzoek leidde, nuanceert: “Onze resultaten tonen aan dat vitamine A een belangrijke rol speelt in de vorming van ons vetweefsel en hoe dit het algemene energiemetabolisme beïnvloedt. Dat is echter geen reden om grote hoeveelheden vitamine A te slikken zonder doktersvoorschrift. Het is dan ook belangrijk dat vitamine A naar de juiste cellen en op het juiste moment getransporteerd wordt.”

“De bevindingen zijn veelbelovend. We hebben een mechanisme ontdekt waarbij vitamine A de verbranding van lipiden en de warmtegeneratie onder koude omstandigheden reguleert. Dit mechanisme stelt ons in staat om nieuwe therapieën te ontwikkelen in de strijd tegen overgewicht.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.