Deze 4 ongezonde gewoontes verouderen je hart

Voor de ‘Week van het Hart’ (van 25 september tot 1 oktober) lanceert de Belgische Cardiologische Liga een nieuwe campagne om ons bewust te maken van risicofactoren die leiden tot hart- en vaatziekten. Dit jaar focust de organisatie op ongezonde gewoontes die je leven drastisch inkorten.

Je hart is je belangrijkste orgaan, waarvoor je dus beter zorg draagt. Dat kan door al door bepaalde leefstijlgewoontes aan te pakken. Tijdens de 44ste Week van het Hart wordt er daarom specifiek gekeken naar de gevaren van roken, alcohol, ongezonde voeding en onvoldoende lichaamsbeweging.

DE 4 SLECHTSTE GEWOONTES: 

  1. Roken

Roken betekent een acute of chronische vergiftiging van fysiologische en psychologische aard, veroorzaakt door tabaksmisbruik. Roken, zowel actief als passief, is zeer schadelijk voor onze gezondheid. Daarom is de verslaving die het genereert des te gevaarlijker. Tabaksrook bevat meer dan 7000 chemische stoffen, zoals nicotine en koolstofmonoxide. Nicotine verhoogt vanaf de eerste trek de bloeddruk en de hartslag. Koolstofmonoxide doet het zuurstofgehalte in het bloed dalen, waardoor er minder zuurstof naar het hart en andere organen getransporteerd wordt. Als tabaksgebruikers onmiddellijk actie ondernemen en stoppen, zal het risico op hartaandoeningen met 50% afnemen na slechts één jaar niet roken.

  1. Te weinig beweging

40% van de Belgen heeft onvoldoende lichaamsbeweging. Een gebrek aan lichaamsbeweging wordt geassocieerd met een risicotoename van 24% op fatale hart- en vaatziekten, 16% op een beroerte en 42% op diabetes type 2. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan om 150-300 minuten per week aan matige intensiteit of 75-150 minuten aan hogere intensiteit te bewegen. Ook kleine beetjes helpen al. In dit artikel geven we slimme trucjes mee om meer beweging in je dag te brengen.

  1. Ongezonde voeding

Je bent wat je eet. Het is een veel gehoorde uitdrukking, maar een gezond voedingspatroon is van curciaal belang om hart- en vaatziekten te voorkomen. Eet voldoende fruit, groenten en volle granen. Beperk grote hoeveelheden suiker, zout en vetten, en vermijd bewerkt voedsel, zoals kant-en-klaarmaaltijden, koekjes en gebak. De Belgische Cardiologische Liga benadrukt de simpele vuistregels voor een gezond bord: een half bord vol groenten (liefst in verschillende kleuren), niet meer vlees of vis dan de grootte van je handpalm, niet meer aardappelen, pasta of rijst dan in een kommetje dat in je hand past en niet meer vetstof dan de grootte van je duimtop. Uiteraard zijn voedingsbehoeftes individueel en hangt je portiegrootte onder meer af van je activiteitesniveau.

  1. Alcohol

Zowel matig, overmatig als zwaar alcoholgebruik verhoogt de kans op verschillende hart- en vaatziekten. Hoe meer je drinkt, hoe meer gezondheidsrisico’s er kunnen optreden. Tip: probeer eens deze alcoholvrije cocktails!

Bereken de werkelijke leeftijd van je hart

De Belgische Cardiologische Liga onderstreept dat 15% van de Belgen nog dagelijks rookt, dat bijna één op de twee mensen met overgewicht kampt en dat 40% onvoldoende beweegt. Deze cijfers vertalen zich automatisch in hogere risico’s voor hart- en vaatziekten. Jaarlijks sterven er ook meer dan 27.000 mensen aan de gevolgen ervan.

Naast de preventiecampagne ontwikkelde de Belgische Cardiologische Liga ook een tool waarmee je je hartleeftijd kan berekenen. De hartleeftijd is een schatting van hoe oud jouw hart is. Is jouw hart net zo oud als jij? Dan is je hartleeftijd goed. Is jouw hart ouder dan je echt bent? Dan is het verstandig om hier iets aan te doen. Na de test ontvang je direct handige tips om je hart gezonder te maken. Je kan hier je hartleeftijd berekenen.

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?