Als je jogt, loop je aan een rustig tempo (zo’n 60% van van je maximale hartslag), waarbij je nog in staat bent om te praten. Hoewel ‘joggen’ soms een minder goede reputatie heeft dan ‘hardlopen’, heeft ook deze aerobe bewegingsvorm heel wat voordelen. Niet overtuigd? Dan zetten we graag enkele -wetenschappelijk bewezen – voordelen van joggen op een rijtje.
- Joggen helpt je gewicht op peil houden
Alle vormen van cardio – onafhankelijk van het tempo – zijn goed om die (eerste) overtollige kilo’s kwijt te spelen. Tijdens het joggen zet je namelijk heel wat spieren gelijktijdig aan het werk. Daardoor spreek je je energievoorraad aan en verbrand je extra kilocalorieën.
- Joggen versterkt het immuunsysteem
Lopen aan matige intensiteit, zoals joggen, versterkt de lichaamsreactie op ziektes. Langere, intensievere inspanningen zouden het immuunsysteem eerder verzwakken. Dat las je ook al in dit artikel van RunningBe magazine.
- Joggen verbetert je humeur
Ook al voelt die ene loopsessie zwaarder aan dan gewoonlijk en heb je het gevoel dat je amper vooruit geraakt: al met een uurtje matig intensief bewegen (snelwandelen of joggen), kan je het risico op depressie verkleinen. Een studie toonde zelfs aan dat slechts 30 minuten joggen depressieve gevoelens kon verminderen.
- Joggen maakt je slimmer
De hersenen van lopers vertonen een hogere activiteit dan de hersenen van zij die niet sporten. Zo zouden het werkgeheugen, het vermogen tot multitasking en het verwerken van zintuiglijke informatie dankzij je jogsessies verbeteren.
- Joggen helpt je beter slapen
Voldoende lichaamsbeweging draagt bij tot een goede nachtrust. Meer nog: een studie toonde aan dat personen die minder dan 6u30′ per nacht sliepen gemiddeld 75 minuten slaap toevoegden na een inspanning aan matige intensiteit. Uit een ander onderzoek bleek dan weer dat al drie wekelijkse loopsessies van 30 minuten de slaapkwaliteit verbeteren en vermoeidheid doorheen de dag te verminderen.
- Joggen verlengt je levensduur
2 à 3 jogsessies per week – in totaal 60 tot 145 minuten – zouden je levensduur verlengen. Dat bleek uit onderzoek gepubliceerd in The Journal of the American College of Cardiology. Volgens dit onderzoek verkleint joggen zelfs het sterfterisico door eender welke oorzaak met 30% en door een hartaanval met 45%.
Trainen aan een iets lager tempo dan je misschien gewoon bent, hoeft dus zeker niet nadelig te zijn. Integendeel. Af en toe je loopsessies afwerken aan een lagere intensiteit levert je zelfs tal van voordelen op.