Het team van Felipe B. Schuch van het Centro Universitário La Salle bracht de cijfers van twee Amerikaanse onderzoeken en één Zweedse studie samen, goed voor een totaal aantal testpersonen van 1.128.290. Hun conditieniveau werd onderzocht aan de hand van een loop- of fietstest of door trappen op te lopen. Een cardiorespiratoire conditietest gaf inzicht in het vermogen van het hart- en longsysteem om de spieren van zuurstof te voorzien tijdens langdurige fysieke activiteit. Voor en na elk van die drie studies werd ook de mentale gezondheid van de deelnemers gemeten. Een slechte conditie werd gelinkt aan een verhoogd risico op depressie van maar liefst 75%. Bij een gemiddelde conditie was dat nog altijd 23% hoger dan bij de groep met de beste fysieke conditie.
Het Braziliaanse onderzoek, dat gepubliceerd werd in het wetenschapstijdschrift Preventive Medicine, toont aan dat fysieke activiteiten, zoals lopen, een positief effect kan hebben bij mensen die kampen met depressie. Meer sporten kan voor mensen met een slechte conditie dus helpen om het risico op depressie in de toekomst te verminderen.
Het positieve effect van sporten is niet verwonderlijk, want door de verhoogde hartslag tijdens de inspanning wordt er meer bloed door het lichaam en de hersenen gepompt, en fysieke activiteit verhoogt de productie en afgifte van endorfines en serotonines. Endorfines zorgen voor een tijdelijke boost aan je humeur, terwijl een hoger serotonineniveau zorgt voor een beter humeur op lange termijn.
Sport als ‘gezond’ alternatief voor antidepressiva, het is nog niet zo’n gek idee. Dokter Schuch, die het onderzoek leidde, geeft toe dat er nog verder onderzoek nodig is om het benodigde niveau van de inspanning exacter te bepalen, maar moedigt mensen die kampen met neerslachtige gevoelens hoe dan aan om in actieve levensstijl te investeren.