Besluit na gigantisch onderzoek: lopen = minder kans op depressie

Het is al lang geen geheim meer dat je van sporten gelukkig wordt, maar een nieuwe studie met meer dan één miljoen testpersonen toont nu ook aan dat een gebrek aan fysieke activiteit het risico op depressies met 75% vergroot.

Het team van Felipe B. Schuch van het Centro Universitário La Salle bracht de cijfers van twee Amerikaanse onderzoeken en één Zweedse studie samen, goed voor een totaal aantal testpersonen van 1.128.290, waarvan bijna 97% man is. Hun conditieniveau werd bekeken aan de hand van een loop- of fietstest of door trappen op te lopen. De cardiorespiratoire conditietest meet het vermogen van het hart- en longsysteem om de spieren van zuurstof te voorzien tijdens langdurige fysieke activiteit. Voor en na elk van die drie studies werd de mentale gezondheid van de deelnemers eveneens gemeten. Een slechte conditie werd gelinkt aan een verhoogd risico op depressie van maar liefst 75%. Bij een gemiddelde conditie was dat nog altijd 23% hoger dan bij de groep met de beste fysieke conditie.

Het Braziliaanse onderzoek, dat wordt gepubliceerd in Preventive Medicine, toont aan dat sportieve training zoals lopen een positief effect kan hebben bij mensen die kampen met depressie. Meer sporten kan voor mensen met een slechte conditie dus helpen om het risico op depressie in de toekomst te verminderen.

Meer bloed

Het positieve effect van sporten is niet verwonderlijk, want door de verhoogde hartslag tijdens de inspanning wordt er meer bloed door het lichaam en de hersenen gepompt, en fysieke arbeid verhoogt de productie en afgifte van endorfines en serotonines. Endorfines zorgen voor een tijdelijke boost aan je humeur, terwijl een hoger serotonineniveau zorgt voor een beter humeur op lange termijn.

Sport als alternatief voor antidepressiva, het blijkt dus een waarheid als een koe. Dokter Schuch, die het onderzoek leidde, geeft toe dat er nog verder onderzoek nodig is om het benodigde niveau van de inspanning exacter te bepalen, maar moedigt sowieso mensen aan die zich slecht voelen om te gaan lopen, fietsen of sporten in het algemeen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.