Belgen spelen opnieuw een glansrol op het EK obstacle running

Het is stilaan geen verrassing meer, maar daarom niet minder knap: de Belgen presteerden het voorbije week andermaal prima op het Europese kampioenschap obstacle running. Een overzicht.

Vorige zomer keerden onze landgenoten met de nodige medailles terug van het EK obstacle running in Denemarken. Nu gingen ze op medaillejacht in de Poolse havenstad Gdynia. Met succes.

Op de eerste dag van het EK stond de Short Course op het programma: 5 kilometer met 40 obstakels. Billy Vandewalle was net als vorig jaar in goede doen. Hij werd zevende, wat volstond voor zilver in zijn leeftijdscategorie (25- tot 29-jarigen). De Nederlander Ruben Dinkelman won overigens het goud op de Short Course (hij loopt in dezelfde leeftijdscategorie als Billy). De Zweedse Karin Karlsson was de snelste vrouw.

Bij de eliten (15 km met 60 obstakels) lag Thomas Buyle lang op koers om het zilver te pakken, maar finaal moest hij vrede nemen met het brons omdat de Wit-Rus Artsiom Tochka hem nog voorbijstak. Tomasz Osilzlo schoot voor eigen volk de hoofdvogel af, daar waar uittredend Europees kampioen Thibault Debusschere net naast een medaille greep. Billy Vandewalle presteerde opnieuw op hoog niveau en finishte als 17de, waardoor hij de beste was in zijn leeftijdscategorie. Bij de vrouwen bezorgde Katja Christensen Denemarken het goud. Zij had een ruime voorsprong op Karin Karlsson.

De Belgen plaatsten nog een orgelpunt tijdens de Team Relay van 11 kilometer. Thibault Debusschere, Thomas Buyle en Jensen Blondeel (zie foto) staken iedereen de loef af, met het goud tot gevolg. Rusland en gastland Polen mochten mee het podium op.

Belgisch kampioenschap

Dit najaar kunnen deze Belgische toppers ook schitteren in eigen land. Op 24 november vindt het eerste BK obstacle running plaats in Vossem.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?