Bedrijf geeft werknemers extra vakantie per sportuur (en dat blijkt een goede strategie)

Hoe meer je sport, hoe meer vakantie je krijgt. Klinkt te mooi om waar te zijn, maar wie weet wordt het binnenkort wel werkelijkheid in ons land. Dan moeten de Belgische bedrijven wel een Zweeds voorbeeld volgen.

Bijna twee jaar geleden berichtten we over een project dat het Zweedse vastgoedbedrijf Bostads AB Mimer opzette, waarbij werknemers sporturen konden omzetten in extra vakantie. Bostads AB Mimer begon er vooral mee omdat het ziekteverzuim bij het personeel de pan uit swingde. Het beloofde werknemers daarom 12 minuten extra vakantie per sportuur, waarbij ze hoogstens 1 week ‘bonusverlof’ per jaar bij elkaar konden sporten. Het bedrijf deed nog andere inspanningen. Zo werd het fitnessabonnement bijvoorbeeld terugbetaald aan werknemers.

Klinkt allemaal mooi – zeker voor werknemers. Maar werkt het experiment ook? Zeker! Dat beweren de Zweden toch. 75 procent van de 150 werknemers profiteerden van het nieuwe systeem om extra vakantie bij elkaar te sporten. In die periode daalde het ziekteverzuim ook met 30 procent. Bij Bostads AB Mimer vertelden ze er ook nog bij dat werknemers tegenwoordig minder vermoeid zijn, beter slapen en minder last hebben van kleine kwaaltjes. Het bedrijf heeft dus niet alleen fittere en gezondere werknemers, maar het stond vorig jaar plots ook in de top 10 van beste Zweedse bedrijven om voor te werken.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?