Verzorging van je loopkleding
Loopkleding is vaak gemaakt van technische stoffen die zweet afvoeren en je koel houden. Om deze eigenschappen te behouden, is het belangrijk om zachtaardige wasmiddelen te gebruiken en agressieve schoonmaakmiddelen te vermijden. Moet je toch een vetvlek of een hardnekkige moddervlek verwijderen, gebruik dan kwalitatieve schoonmaakmiddelen. Was je loopkleding ook altijd binnenstebuiten om de buitenkant te beschermen en gebruik een fijnwasprogramma op lage temperatuur. Probeer wasverzachters te vermijden, deze kunnen namelijk de ademende eigenschappen van de stof aantasten. Laat je kleding buiten in de lucht drogen. Zo vermijd je dat ze krimpen in de droger. Als je kleren echt hardnekkig stinken, kun je soda toevoegen aan je wasroutine. Soda kan namelijk ook gebruikt worden om vlekken en geuren uit textiel te verwijderen. Zeker als je sokken heel erg stinken, kan je deze een speciale wasbeurt geven.
Verzorging van je loopschoenen
Zijn je schoenen niet meer goed, dan loop jij niet bepaald comfortabel meer en stijgt het risico op blessures aanzienlijk. Door ze regelmatig proper te maken, voorkom je dat ze snel beschadigd worden of kapotgaan. Na een modderige trailrun of een intensieve training op de weg, kan het reinigen van je schoenen een groot verschil maken in de prestaties. Het is ook beter om niet te lang te wachten met het verwijderen van vlekken. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het schoonmaken wordt.
Het wassen van sportschoenen in de wasmachine wordt sterk afgeraden, omdat de warmte de lijm en andere materialen kan beschadigen. Begin met het verwijderen van de veters en binnenzolen, zodat je alle delen van de schoen grondig kan schoonmaken. Gebruik een droge borstel om los vuil en modder te verwijderen voordat je water en zeep gebruikt. Een mild wasmiddel is aangeraden om schade te voorkomen. Maak de buitenzool schoon met een natte borstel en veeg de bovenkant van de schoen af met een spons en zeepwater. Let op dat je de schoenen niet onderdompelt in water. Binnenzolen kunnen met een natte borstel worden schoongemaakt en schoenveters kunnen onder stromend water met zeep worden gewassen.
Tijdens het droogproces moet je hitte vermijden. Leg je schoenen niet in de droger of naast een verwarming. Gebruik oud papier om het vocht te absorberen en laat ze buiten drogen. Leg ze niet direct in de zon, maar ergens in de schaduw om verkleuring te voorkomen.