Dit is dé beste aanmoediging tijdens een loopwedstrijd

Go go go! Zo moedig je jouw loper op de juiste manier aan.

Doe je mee aan een loopwedstrijd of wil je weten wat je juist moet roepen als je je sportieve vriend(en) staat aan te moedigen? Lees dan even verder, want wetenschappers achterhaalden wat (niet) werkt.

Ondanks het feit dat er bij publieke events tal van toeschouwers langs de kant staan, was er nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek verricht naar de frequentie en inhoudelijke eigenschappen van ‘goede aanmoedigingen’. Omdat aanmoedigingen kunnen bijdragen aan een betere loopprestatie en -ervaring, wilden onderzoekers van de Plymouth Marjan University met hun onderzoek ‘Keep the Pace! You’ve Got This!’ daar verandering in brengen.

Het onderzoek omvatte twee fases: in een eerste fase werd er gebruikgemaakt van een enquête om helpende en minder helpende verbale aanmoedigen te identificeren bij lopers die deelnamen aan een 10 km en halve marathon van grootschalige loopevents. In een tweede fase hanteerden de onderzoekers interviews en focusgroepen om de betekenis en ervaringen die lopers aan de aanmoedigingen gaven te duiden. Er werden in totaal 861 mensen ondervraagd.

Wat je (niet) moet roepen

Uit de analyse blijkt dat aanmoedigingen wel degelijk kunnen bijdragen aan een betere sportprestatie, maar dat niet alle aanmoedigingen even goed helpen. De ‘juiste’ aanmoediging is iets individueels en hangt ook af van de context. Met andere woorden: hoe een aanmoediging binnenkomt, hangt grotendeels af van de fysieke en psychologische staat van de loper.

Toch konden de onderzoekers enkele algemene aanbelevingen neerpennen waar je als loper of toeschouwer iets aan kunt hebben. Het onderzoek duidt voornamelijk op het belang van positieve opmerkingen. Deze geven lopers een gevoel van bekwaamheid en trots. Ook wordt de band met het publiek sterker en worden deelnemers gemotiveerd om het publiek met een goede prestatie te ‘belonen’.

Helpende aanmoedigingen deelden de onderzoekers op in ‘instructieve’ aanmoedigingen (bv. ‘Hou je tempo vast’) en ‘motivationele’ aanmoedigingen (bv. ‘fantastische inspanning’, ‘jij kan dit’). Ook persoonlijkere aanmoedigingen, zoals het gebruik van je naam, kunnen helpen.

Foute informatie over het parcours wordt echter niet gewaardeerd als de loper kampt met fysieke vermoeidheid. Geef toe: te horen krijgen ‘het is niet ver meer’ als je nog 8 km van de finish verwijderd bent, kan pijn doen. Uiteraard zijn negatieve opmerkingen niet motiverend. ‘Dit is makkelijk’ of ‘je ziet er niet zo fris uit’ vermijd je liever.

IMPACTvol lopen

De studie leidde tot een algemene aanbeveling die de onderzoekers samenvatten onder het acroniem ‘IMPACT’. De tabel hieronder vat de tips mooi samen en kan van pas komen om goed te supporteren (of door te geven aan jouw trouwe supporters) voor een volgend loopevent.

IMPACT Hoe doe je het goed? Voorbeelden
1 Instructief Moedig de loper aan om de afstand te voltooien of geef specifieke info over het parcours “Hou je tempo aan”
2 Motiverend Loof zijn/haar deelname of inspanning “Goed bezig!”
3 Persoonlijk Maak oogcontact. Gebruik namen of ander persoonlijke info, zoals de loopclub van de loper “Komaan, Bart’”
4 Authentiek Zeg dingen die je oprecht meent “Dat is een erg mooi (goed) doel waarvoor je loopt”
5 Confidence-building (zelfvertrouwen boosten) Uit je vertrouwen in de loper en zeg dingen om zijn/haar zelvertrouwen te vergroten “Je kan dit”
6 Toegespitst op de afstand Wees specifiek over de afstand (en blijf niet al te vaag, bv. ‘het is niet ver meer’) “Je hebt nog 1 km te gaan”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?