Wees de wedstrijdstress te snel af in 7 stappen

Ook al doe je gewoon mee voor het plezier, toch halen de stresskriebels je soms in tijdens een wedstrijd. Gelukkig blijf je dankzij deze tips de nervositeit altijd een volle meter voor.

1. FOCUS OP HET POSITIEVE

“Iedereen zal me voorbijsteken” of “Ik heb slechte benen vandaag”. In de zenuwslopende uren voor een wedstrijd volgen de negatieve gedachten elkaar soms snel op. De remedie is even krachtig als eenvoudig: focus op het positieve. Bijvoorbeeld: “Vandaag kan ik eindelijk laten zien waarvoor ik zo hard getraind heb.” Bij elke negatieve gedachte draai jij de knop zelf weer om. Hou dit mentale trucje vol tot je weer in de zone van positieve stress belandt. Ook topsporters laden zich op deze manier op voor een race.

2. KIJK DE PIJN IN DE OGEN

Ja, je zal afzien en dat aanvaard je beter. Heb geen schrik van de pijn, maar loop erdoor. Hier doe je het tenslotte voor: je hebt lang getraind om die moeilijke momenten te overwinnen! Probeer je race op voorhand niet te overanalyseren, dat bezorgt je alleen maar meer zenuwen.

3. OMARM DE STRESS

Te veel stress jaagt je hartslag de hoogte in, maar een gezond adrenalineshot helpt wel om je prestaties te bevorderen. Adrenaline pompt meer bloed en zuurstof naar je spieren, waardoor die tijdelijk sterker worden. Panikeer dus niet als je een stresskriebel in je maag voelt, die stuwt je juist vooruit.

4. LAAT JE NIET INTIMIDEREN

Aan de start van een loopwedstrijd zie je honderden (soms zelfs duizenden) lopers door elkaar wriemelen. Laat je niet te veel afleiden door de vele dure loopschoenen en flitsende gadgets rond jou, want die zeggen niets over de kwaliteit van al die lopers.

5. SLUIT JE AF VAN DE DRUKTE

Naast de vele lopers heb je nog de bedrijvigheid van de wedstrijd zelf: opzwepende muziek, heel wat kraampjes en enthousiaste omroepers. Niet meteen bevorderlijk om met een zengevoel aan de start te komen. Sluit je af van de vele prikkels door een hoofdtelefoon met muziek op te zetten. Het maakt niet uit of er nu Metallica of Bach op je warminguplijstje staat. Zolang het jou maar rust geeft.

6. LOOP JE EIGEN RACE

Denk niet aan de wedstrijd als één oneindig durende helletocht, maar verdeel je parcours in kleinere stukken. Probeer van onderdeel naar onderdeel te lopen en zo je race ‘kleiner’ te maken. Laat je niet afleiden door voorbijstekende lopers: ieder loopt zijn eigen tempo. Focus ook niet te veel op je finishtijd of de eindmeet, want dat kan je verlammen. Blijven de zenuwen maar door je benen gieren? Zet je gedachten op nul door je op een punt in de verte te focussen, wat tijdens een looptocht erg gemakkelijk is.

7. GENIET ERVAN

Maandenlang liet je het vrijdagse pak frieten staan en werkte je netjes elke training van je schema af. Vandaag is het eindelijk jouw grote dag: waarom zou je stress die laten verpesten? Zelfs al stribbelen je kuitspieren halverwege tegen of eindig je ver boven je richttijd, dat is het einde van de wereld niet. Geniet van de sfeer, de buitenlucht en de adrenaline die door je aders stroomt. Lopen is leven!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?