6x voeding tegen een opgeblazen gevoel

Dit moet je eten om snel van dat ongemakkelijke gevoel af te geraken.

Een opgeblazen gevoel is helaas een veelvoorkomend probleem bij heel wat mensen. Een opgezette buik, gas in de darmen, … krijg je wanneer je buik vocht en gas vasthoudt, wat vaak gepaard gaat met pijn en ongemak. Constipatie, te veel eten, het prikkelbaredarmsyndroom en het binnenkrijgen van lucht wanneer je eet en drinkt, kunnen een opgeblazen gevoel veroorzaken.

Voedingsmiddelen rijk aan bijvoorbeeld lactose, suikeralcohol of toegevoegde vezels, zoals chicoreivezel, zijn ook door sommige mensen moeilijker te verteren en kunnen een opgeblazen gevoel in de hand werken. De bacteriën in je darm zullen zich hiermee voeden en gasbubbels produceren, waardoor je maag kan opzwellen. Ook wanneer het lichaam te veel water vasthoudt en vocht zich opstapelt tussen de cellen – bijvoorbeeld na het eten van een zoute fastfoodpizza, kan tot een opgeblazen buik leiden. Maar net zoals ‘verkeerde’ voeding een opgeblazen gevoel kan opwekken, kan je dat gevoel ook verhelpen door de ‘juiste’ voeding te nuttigen. We zetten zes redmiddelen op een rijtje.

  1. Kefir 

Soms is gas een gevolg van slechte bacteriën in het spijsverteringssysteem. Probiotica in bepaalde gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals kefir, kunnen de bacteriële balans herstellen en de gezonde bacteriën een handje helpen. Yoghurt is de bekendste bron van probiotica, maar ook kefir wordt steeds populairder en dat is niet abnormaal: kefir bevat namelijk drie keer zoveel goede ‘beestjes’ dan de standaardyoghurt.

  1. Avocado 

Een beetje natium heb je zeker nodig om al het zweetverlies van de inspanning aan te vullen. Maar het lichaam kan door een teveel aan zout meer water vasthouden, wat een opgezette buik in de hand werkt. Daarom nuttig je best voldoende producten rijk aan kalium (zoals avocado’s). Terwijl natrium water in je cellen brengt, pomt kalium het water er weer uit.

  1. Gember 

Een van de oudste remedies voor allerlei kwaaltjes: van spierpijn tot een schrale keel … en ook voor die opgezette buik. Gember stimuleert de aanmaak van spijsverteringsenzymen en verbetert de samentrekkingen in je maag en darmen. Voeg wat verse schijfjes gember toe aan je thee of meng het onder je smoothie.

  1. Sinaasappelen 

Veel mensen zouden meer vezels moeten eten, maar het nuttigen van deze onverteerbare koolhydraat kan leiden tot gas en een opgeblazen gevoel – zeker als je niet gewend bent om veel vezels te eten. Voldoende water drinken is belangrijk om deze bijwerking van vezels te vermijden. Daaronder vallen dus ook voedingsmiddelen met veel vocht, zoals sinaasappelen, bessen, tomaten en komkommer.

  1. Asperges 

Asperges bevatten vochtafdrijvende eigenschappen, waardoor het helpt om overtollig vocht dat het opgeblazen gevoel veroorzaakt kwijt te spelen. Bovendien bevatten ze prebiotische vezels die bijdragen aan een gezonde spijsvertering.

  1. Pepermunt 

Bestandsdelen in pepermunt, zoals menthol, kunnen spasmen van de maag- en darmspieren verlichten. Maak een kop muntthee en kies voor verse munt (de gedroogde variant kan bepaalde eigenschappen tijdens het drogingsproces verliezen die nodig zijn om het opgeblazen gevoel te verhelpen).

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?